Vandaag is donderdag 9 mei
Hemelvaartsdag
 

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneerzondag 1 september 2019    Evangelie van 2019-09-01
 titelWereldgebedsdag voor behoud van de schepping
beschrijving

Op 1 september besteden katholieken wereldwijd extra aandacht aan de zorg voor de schepping. In 2015 riep Paus Franciscus die dag voor de rooms-katholieke kerk uit tot jaarlijkse “Werelddag van gebed voor de zorg voor de schepping”. Dit jaar vieren gelovigen deze dag voor de vijfde keer.

“Ons gemeenschappelijk huis.” Zo noemt paus Franciscus de aarde in zijn bekende encycliek Laudato Si’. Daarin herinnert hij iedereen er, net als de heilige Franciscus, aan dat we respect moeten hebben voor “zuster aarde, die ons voedt en leidt en allerlei vruchten voortbrengt.” Dat zijn de letterlijke woorden waarmee Sint Franciscus de schepping bezingt in zijn beroemde Zonnelied. Inmiddels is dit gebedsdag voor de schepping uitgebreid tot een ‘periode van de schepping’ die tot 4 oktober duurt, de feestdag van Sint Franciscus.

Gezien de enorme ecologische problemen, is het helaas nog steeds nodig om aandacht voor het milieu en de schepping te blijven vragen. De aarde is immers “ons gemeenschappelijk huis” en daar hebben we er maar één van. De Nederlandse Bisschoppenconferentie en de Konferentie Nederlandse Religieuzen hebben gezamenlijk de Laudato si’ werkgroep Nederland opgericht. Op de website van deze werkgroep zijn tal suggesties te vinden voor parochies om aandacht aan de schepping te besteden.

info

www.laudato-si.nl

locatie
plaatswereldwijd
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl