Vandaag is vrijdag 10 mei  

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
wanneerzondag 15 maart 2020    Evangelie van 2020-03-15
begintijd11:00 uur
eindtijd16:30 uur
 titelPelgrimsbeurs met infokramen en lezingen
beschrijving

In de Hasseltse Kapel en in het aangrenzende hotel Postelse Hoeve wordt op zondag 15 maart voor de eerste keer in Tilburg een pelgrimsbeurs gehouden. In de Hasseltse kapel worden door zes bekende schrijvers over pelgrimeren lezingen gegeven. In de Postelse Hoeve presenteren zich vijftien pelgrimsoorden en in pelgrimeren gespecialiseerde uitgevers en reisorganisaties. Het evenement wordt gehouden tussen 11.00 en 16.30 uur en is gratis toegankelijk.

De Pelgrimsbeurs is een initiatief van de Hasseltse Kapel. Met deze activiteit wordt ingehaakt op de steeds toenemende belangstelling voor het maken van pelgrimstochten te voet, met de fiets, met de auto of in georganiseerd verband. Het is voor de eerste keer dat men in Tilburg op zo’n manier in de gelegenheid wordt gesteld om kennis te nemen van wat er tegenwoordig omtrent pelgrimeren zoal mogelijk is en gaande is.

Pelgrimeren zit sterk in de lift omdat mensen op zoek zijn naar andere vormen van spiritualiteit. Daarbij past pelgrimeren goed bij een andere trend, namelijk actief bezig zijn. Ook de belangstelling voor erfgoed speelt mee. Er komen steeds meer wandel- en fietsroutes, speciale reisaanbiedingen, kloosters en abdijen die er zich in specialiseren en niet te vergeten boeken. De Hasseltse kapel zelf is met 100.000 bezoekers per jaar een van de drukst bezochte pelgrimsoorden van Nederland. Door middel van activiteiten als deze Pelgrimsbeurs wil de Hasseltse kapel nadrukkelijk midden in de huidige samenleving staan.

De reeks lezingen door schrijvers begint om 11.00 uur waarna elk uur steeds een voordracht van een halfuur wordt gegeven. Na elke lezing kunnen de toehoorders in gesprek gaan, vragen stellen en dergelijke. Een van de schrijvers is de bekende auteur Herman Vuijsje over pelgrimeren naar Santiago de Compostela. Jasper van Deurzen vertelt over de nieuwe pelgrimsroute langs kloosters en abdijen in Brabant. Henk Erinkveld komt met een verhaal over PeerkePad, het zeer populaire pelgrimspad van Wittem in Zuid-Limburg naar Peerke Donders. Volksdevotiespecialist Paul Spapens laat een zeer bont gezelschap van Marioorden de revue passeren.

Ook de organisaties die zich op de pelgrimsmarkt in de Postelse Hoeve presenteren zijn zeer divers. Om een paar voorbeelden te geven: Uitgeverij Berne is present met een keur aan pelgrimageboeken. Het Pelgrimshuis uit Maastricht laat de bezoekers kennismaken met het grote aanbod van pelgrimstochten- en reizen. Voor de Belgische inbreng zorgt een kraam van de gemeente Hoegaarden waar niet alleen lekker bier vandaan komt, maar dat ok een bijzondere pelgrimsplaats is. Echt ook helemaal van deze tijd is de Sufi Trail, een bijzonder project van de zoon van een Turkse gastarbeider. In de door hem ontwikkelde voettochten rond de pelgrimsplaatsen Heiloo en Egmond in Noord-Holland worden de deelnemers gevoed met spiritualiteit uit islam, christendom en soefisme.

info

www.facebook.com/peerkedonderstilburg

locatieHasseltse kapel, Hasseltplein 7 en Postelse Hoeve
plaatsTilburg (Noord-Brabant)
postcode50
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl