Vandaag is woensdag 1 mei
Dag van de arbeid
 

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 15 augustus 2021    Evangelie van 2021-08-15
(Maria Tenhemelopneming)
begintijd11:00 uur
 titelEucharistieviering en Mariaprocessie
beschrijving

Op zondag 15 augustus 2021 is er in de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk een feestelijke eucharistieviering bij gelegenheid van het Hoogfeest van Maria Ten Hemelopneming. De viering begint om 11.00 u. Onze nieuwe pastoor, pater dr. Marc Lindeijer sj, is de hoofdcelebrant. Toni Raats, organist van de Onze Lieve Vrouwekerk, en enkele cantores ondersteunen de liturgie met muziek en gezang. De eucharistieviering mondt uit in een processie door tuin en kerk.

Voor deze viering is iedereen uitgenodigd.

Op zondag 15 augustus doorbreekt de liturgie de cadans van de zondagen door het jaar en viert de Kerk het Hoogfeest van Maria Ten Hemelopneming. Maria is met lichaam en ziel ten hemel opgenomen. Maria is de eerste van de gelovigen. Zij deelt als eerste in de Verrijzenis van Onze Heer. Zij laat zien waartoe onze weg, als wij Jezus Christus volgen, leidt.

Dit hoogfeest is omgeven door verschillende tradities. In Roosendaal hielden de redemptoristen op deze feestdag een processie door de tuin van het klooster. De huiskronieken vermelden dat deze in 1871 voor de eerste keer plaatsvond. Voor de bewoners van Roosendaal was dit iets bijzonders want door het jaar was de tuin voor hen niet toegankelijk.

In de jaren zestig ging deze traditie verloren. In de geloofsgemeenschap rond de Onze Lieve Vrouwekerk is het idee ontstaan om deze processie weer te laten herleven. Hiervoor heeft de geloofsgemeenschap twee redenen: Allereerst is de kerk aan Maria Altijddurende Bijstand toegewijd. Daarom hebben Mariafeesten in deze kerk een bijzondere betekenis.

Daarnaast wil de geloofsgemeenschap trouw zijn aan het erfgoed van de redemptoristen. In hun spiritualiteit speelt de Mariaverering een grote rol.

Bij slecht weer zullen eucharistieviering en processie in de kerk plaatsvinden. Het is de bedoeling deze processie jaarlijks op 15 augustus, de dag van het Hoogfeest, te blijven organiseren.

info

sint-norbertusparochie.nl/39-vieringen/559-processie-maria-tenhemelopneming

locatieIn de tuin van de Onze Lieve Vrouwekerk, Kade 23
plaatsRoosendaal (Noord-Brabant)
postcode47
bisdomBreda
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl