Vandaag is zaterdag 4 mei
Nationale dodenherdenking
 

categorie categorie processie
processie
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 12 juni 2022    Evangelie van 2022-06-12
(Heilige Drieëenheid / Vaderdag (B))
begintijd10:00 uur
eindtijd13:00 uur
 titelProcessie Bonifatiusdag
beschrijving

Zondag 12 juni a.s. is de Bonifatiusdag te Dokkum: het jaarlijkse gedenkfeest voor de heilige aan wie Dokkum haar internationale bekendheid te danken heeft. Op 5 juni 754 werd bij een terp van Dokkum de Engelse missionaris Bonifatius door de Friezen vermoord.

Eregast in 2022 is de nieuwe bisschop van de Duitse Bonifatiusstad Fulda, mgr. dr. Michael Gerber. Mgr. Gerber is vergezeld van een Duitse groep pelgrims uit Fulda met Stadtpfarrer (stadspastoor) Stefan Buß. Zij vertrekken in de week voorafgaand vanaf de Duits-Nederlandse grens bij Meppen naar Fryslân. Onderweg worden ze deels wandelend vergezeld door bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden en zijn Duitse confrère mgr. Michael Gerber van Fulda.

Geïnteresseerden kunnen de laatste wandeldag, zaterdag 11 juni, meelopen vanaf Buitenpost of Damwoude. Na aankomst ’s middags in Dokkum volgt een pelgrimsmaaltijd in restaurant De IJsherberg, waar iedereen ook welkom is.

Zondagmorgen start bij de RK kerk in de binnenstad de processie met de relikwie van Sint-Bonifatius naar de bedevaartskapel bij de historische waterbron en het standbeeld van de heilige. Aansluitend volgt de r.k. eucharistieviering in de kapel met beide bisschoppen en concelebranten. Nieuw voor bezoekers in het Bonifatius bedevaartheiligdom is de recent met een nieuwe naam opnieuw in gebruik genomen Titus Brandsma Pelgrimskapel en een meditatieve audiotour langs de kruiswegstaties van Titus Brandsma en kunstenaar Jac Maris in het park bij de kapel (via QR-code en mobiele telefoon).

Sinds de heiligverklaring van pater Titus door paus Franciscus op 15 mei jl. bezit Dokkum de unieke status van een bedevaartsplaats verbonden met twee christelijke heiligen: de middeleeuwse Bonifatius en de 20e-eeuwse Titus Brandsma. Titus was inspirator van de Bonifatiuskapel en van de heropleving van bedevaarten naar Dokkum vanaf 1926 met steun van het Nederlandse aartsbisdom en bisdom Fulda.

In Europa onderhoudt Dokkum een stedenband met de twee andere Bonifatiussteden: Crediton in Zuid-Engeland (geboorteplaats) en vooral met Fulda in de Duitse deelstaat Hessen (graf van Bonifatius). Ook lokale overheden zijn traditioneel vertegenwoordigd op de Bonifatiusdag: de Friese Commissaris van de Koning Arno Brok, en de twee Noord-Friese B&W’s: burgemeester Johannes Kramer met wethouder (gemeente Noardeast Fryslân) en burgemeester Klaas Agricola met wethouder (gemeente Dantumadeel).

PROGRAMMA

Zaterdag 11 juni: Wandeltocht en pelgrimsmaaltijd
Laatste traject van de wandeltocht Duitse pelgrimsgroep is: Buitenpost → Dokkum.
Liefhebbers welkom om mee te lopen!
Vertrek: 9.00 uur te Buitenpost (startlocatie: info bij Pax Christi Parochie)
Tussentijds aansluiten: 12.00-12.30 uur in Damwoude, bij PKN Bonifatiuskerk, Foarwei 2.
Na aankomst in Dokkum: 18.00 uur Gezamenlijke pelgrimsmaaltijd, restaurant De IJsherberg, Harddraversdijk, Dokkum. Kosten: € 17,50 pp. Deelname vrij!

Zondag: Processie en Eucharistieviering Bonifatiuskapel
10.00 uur - Vertrek processie vanaf RK kerk Dokkum (binnenstad)
10.45 uur - Eucharistieviering in de Bonifatiuskapel
11.45 uur - Koffie / thee
13.00 uur - afsluiting

info

bisdomgl.nl/bonifatiusdagen-2022-door-bonifatius-verbonden-11-en-12-juni

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieH. Martinus en HH. Bonifatius en gezellen, Koningstraat 25
plaatsDokkum (Friesland)
postcode91
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl