Vandaag is woensdag 15 mei
Gezinsdag
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 11 september 2022    Evangelie van 2022-09-11
begintijd11:00 uur
 titelOrgelinzegening Bonifatiuskerk Leeuwarden
beschrijving

De Sint Bonifatiuskerk (bouwmeester Pierre Cuypers) aan de Voorstreek te Leeuwarden, in gebruik bij de Sint-Vitusparochie Leeuwarden beschikt over een orgel dat in 1899 door de Leeuwarder firma Adema is gebouwd. Het is sinds 2014 een gemeentelijk monument. Het orgel bevond zich echter in zeer slechte staat. De parochie wenste het orgel te restaureren. Na een geldwervingsactie van vele jaren kon uiteindelijk circa drie ton bijeengebracht worden.

Orgelbouwer Adema te Hillegom renoveerde het orgel en restaureerde het. Het werd uitgebreid tot 40 registers en is daarmee een der grootste orgels van Friesland. De klankkleur is romantisch te noemen. Met name het Franse orgelrepertoire (Cesar Franck, Widor, etc.) komt op dit orgel goed tot zijn recht. Het orgel zal zowel worden ingezet voor kerkelijke vieringen als voor concerten.

De feestelijke ingebruikname vindt plaats op zondag 11 september 2022:

11.00 uur
Pontificale Hoogmis in de St. Bonifatiuskerk te Leeuwarden (Bonifatiusplein 20), waarin de bisschop van Groningen-Leeuwarden, Mgr. dr. C.F.M. van den Hout het orgel zal inzegenen. De Cantores o.l.v. Hendrikje van den Berg zullen van Flor Peeters de Missa in honorem Reginae Pacis ten gehore brengen;

15.00 uur
Feestelijk inspeelconcert. Diverse organisten zullen het orgel bespelen waarbij zangers en instrumentalisten hun medewerking verlenen. Toegang gratis.

Tijdens dit concert zal het nieuwe orgelboek ‘Een prachtig werk’ ten doop worden gehouden. Het boek behandelt kort gezegd de orgelgeschiedenis van de St. Bonifatiuskerk en is geschreven door de orgeldeskundigen dr. Ton van Eck en drs. Victor Timmer en de kunsthistoricus prof.dr. Sible de Blaauw. Het boek is in de kerk te verkrijgen.

info

www.sintvitusparochie.nl
www.ademaorgelleeuwarden.nl

locatieSint Bonifatiuskerk, Bonifatiusplein 21
plaatsLeeuwarden (Friesland)
postcode89
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl