Vandaag is maandag 29 april  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 9 juli 2023    Evangelie van 2023-07-09
begintijd10:00 uur
 titelFeest H. Leonardus Vechel
beschrijving

Op zondag 9 juli herdenken wij het martelaarschap van deze negentien religieuzen en priesters op 9 juli 1572 in Den Briel. Evenals afgelopen jaren doen we dat als parochie samen met de bewoners van het Stadsklooster San Damiano. Zowel de franciscaan Nicolaas Pieck (die ook in het minderbroedersklooster in Den Bosch heeft gewoond) als Leonardus Vechel, geboren in de Postelstraat 13 speelde in het proces dat leidde tot de veroordeling een belangrijke rol. Zij waren, namens de andere gevangen genomen priesters en religieuzen woordvoerders tijdens de ondervraging. Maar er is meer dat ons bindt: de grootste groep martelaren was franciscaan en als parochie van de Sint-Jan waken wij over de verering van Leonardus (Lenaerd) Vechel. Zijn beeld prijkt onder het fraaie baldakijn aan de noordzijde van het koepelaltaar en in de zevende straalkapel staat zijn borstbeeld.

Stichting Gave
Zondag 9 juli wordt tijdens de hoogmis in de Sint-Janskathedraal stil gestaan bij de 451e herdenking van de marteldood van deze priesters en religieuzen. Er zijn vertegenwoordigers van de Minderbroeders Franciscanen aanwezig alsook familie van Leonardus Vechel. De familie Gast, rechtstreekse afstammelingen van de broer van Leonardus, hebben nog vele zaken in bezit die direct of indirect het de heilige Leonardus te maken hebben. Om dit voor de toekomst veilig te stellen is recent een stichting opgericht die deze roerende zaken gaat beheren en wil waken over de geestelijke erfenis van Leonardus en zijn medemartelaren van Gorcum. Vanuit de familie is de wens geuit dat de plebaan van de Sint-Jan, op grond van zijn ambt, zitting heeft in het stichtingsbestuur. Dit is mede van belang omdat in de loop van dit jaar de roerende zaken, waaronder een miskelk, een originele martelaarsakte, relikwieën en een authentieke akte met de handtekening van de heilige, in bruikleen worden overgedragen aan de parochie van de Sint-Jan. Zo zal de parochie van de Sint-Jan waken over de geestelijke en materiële erfenis van de heilige Bosschenaar Leonardus Vechel.

info

www.sintjandenbosch.nl
www.martelarenvangorcum.nl

locatieSint-Janskathedraal, Torenstraat 16
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl