Vandaag is zondag 19 mei
1e Pinksterdag
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzondag 6 augustus 2023    Evangelie van 2023-08-06
(Gedaanteverandering van Jezus)
begintijd10:00 uur
eindtijd17:00 uur
 titelOogstfeest Hoeve Strobol Nijnsel
beschrijving

Zondag 6 augustus van 11.00 tot 17.00 uur kunnen jong en oud nog beleven hoe vroeger het boerenleven in de oogsttijd was. Niet voor niets heet augustus vanouds de ‘oogstmaand’. Dat boerenleven was best gemoedelijk, zo is ( ook letterlijk) te proeven op “Hoeve Strobol”. Voor de 13de keer wordt dit jaarlijkse oogstfeest aan de Strobolse Heidesteeg 10 te Nijnsel met groot succes georganiseerd.

Na een geweldig succes van eerdere jaren begint het oogstfeest weer met een feestelijke viering in de mooie groene tuin onder bomen samen met het Pastoraal team van de Heilige Odaparochie. Het Gilde uit Son en Breugel staat weer garant voor een prachtige opening van het oogstfeest. De viering begint om 10.00 uur.

Na afloop kunnen de bezoekers zien hoe enthousiaste boeren, bakkers en auteurs het hardwerkende boerenbestaan en het vernuftig inzicht van de boeren in beeld brengen. Ze maaien met de zigt het koren. Voor het grote en ‘snelle’ werk wordt de nostalgische vleugelmaaier Lanz-Weri uit 1923 ingezet. Deze maaier wordt voortgetrokken door een Case uit 1929. Veel dorskasten werden later gesloopt en zelfs opgestookt om plaats te maken voor het modernere mechanisch materiaal. Maar dorsclub De Stofvreters uit Bernheze bewaart met veel zorg deze dorskasten en laat ze ook zien, waarvoor ze gemaakt waren: ‘zingend’ het graan dorsen voor het dagelijks brood. Na het dorsen is het de beurt aan de bakker. Hij bakt het dagelijks brood geheel volgens het oude ambacht in de echte houtoven. Zijn speciale lekkernijen uit de oven zijn natuurlijk te koop. Dat het boerenleven vol zat met tradities en gebruiken laten de vrijwilligers van Hoeve Strobol treffend zien: de “pastoor” die zijn werkzame parochianen ‘ondersteunt’, de zigeunerin en de landloper, die een graantje mee willen pikken. Herkenbare figuren die bij de bezoekers op de lachspieren werken en ongetwijfeld bij hen de reactie ‘witte nog’ zullen ontlokken. Met een strovlechtmachine uit begin 1900 worden op nostalgische wijze stromatten gevlochten. Een pracht om te zien.

Er is verder veel Creativiteit- vele oude ambachten – muziek

In hun vrije tijd waren er kunstenaars, muzikanten en nog veel meer ontspanning. De mondharmonicaclub van KBO-Nuenen verhoogd het plezier op deze lommerrijke omgeving met muziek en zang. Terwijl de horizontale boomzaag uit begin 1900 de dikke stammen weer tot mooie planken zaagt, laat Erna de Ven uit Nijnsel zien hoe aardewerk vroeger op een ambachtelijke manier werd gemaakt. Wilma en Ingrid tonen nog mooi vakwerk op de oude weefgetouwen, een lust om dat te zien. Maar er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen.

Voor de kinderen deze dag geen computerspelletjes maar ruimte om hun eigen springtouw te draaien, te haktollen. En wat te denken van het ouderwetse “repen” of de hoelahoep? Handboogschutterij Sint Antonius was voor de ouderen de ontspanning in het weekend. Ook nu is deze sport nog te beoefenen. Om deze oogstdag helemaal als vroeger te laten zijn:

entree en parkeren zijn gratis consumpties € 2

Bent u geïnteresseerd om met oude ambachten dit mooie evenement op luisteren bant u natuurlijk van harte welkom.

info

Bert Verbakel
(06) 53 817 669
bert@hoevestrobol.nl
www.hoevestrobol.nl

locatieHoeve Strobol, Strobolse Heidesteeg 10
plaatsSint-Oedenrode (Noord-Brabant)
postcode54
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl