Vandaag is maandag 29 april  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 27 juli 2023    Evangelie van 2023-07-27
(Titus Brandsma)
begintijd10:00 uur
eindtijd22:00 uur
 titelGedenkdag H. Titus Brandsma
beschrijving

Op 15 mei 2022 werd pater Titus Brandsma door paus Franciscus heilig verklaard. Ruim een jaar later, op donderdag 27 juli 2023, daags na de officiële sterfdatum van Sint Titus (26 juli) is in Bolsward en Dokkum een Gedenkdag over hem. Op deze dag verschijnt ook een nieuwe uitgave over Titus: ‘Reis naar de stilte. De laatste brieven van Titus Brandsma’: brieven door hem geschreven in Duitse gevangenschap.

De Gedenkdag begint ’s morgens (10.00 – 12.30 uur) in de Bonifatiuskapel te Dokkum, gaat verder in de namiddag (15.00 – 17.00 uur) en ’s avonds (19.00 – 21.45 uur) in Bolsward: in respectievelijk Museum De Tiid en de R.-K. Franciscusbasiliek, zo maakt het bisdom Groningen-Leeuwarden bekend.

Laatste Brieven
Alle laatste brieven van Titus Brandsma – geschreven tijdens zijn gevangenschap in 1942 in Scheveningen, Amersfoort, Kleve en concentratiekamp Dachau – zijn door uitgeverij Adveniat en het Titus Brandsma Instituut integraal gepubliceerd. Ze zijn aangevuld met beschouwingen door hoogleraar Mystieke Theologie Inigo Bocken, auteur van een intellectuele biografie over Titus (najaar 2023).

Tv-presentator en uitgever Leo Fijen presenteert het brievenboek om 10.00 uur in de Bonifatiuskapel te Dokkum. Dit katholiek heiligdom met kunstzinnige kruiswegstaties is in 1926 opgericht door Titus Brandsma als nationaal bedevaartsoord voor Bonifatius. Door de heiligverklaring van Titus zijn nu twee heiligen verbonden aan deze bedevaartsplek van Noord-Nederland.

Titus en Bonhoeffer
In Bolsward, Museum De Tiid, vergelijkt ’s middags (15.00 uur) PKN-predikant Gerrit de Haan de betekenis van Titus en Dietrich Bonhoeffer: de protestantse Duitse dominee die zich in de oorlogsjaren evenals zijn Nederlandse katholieke geestverwant principieel keerde tegen het nazi-gedachtengoed. Ook hij stierf voor zijn verzet in Duitse gevangenschap.

Nuntius en basilicavoordracht
Het avondprogramma in Bolsward wordt bepaald door een eucharistieviering (19.00 uur) in de R.-K. Franciscusbasiliek, waarin de pauselijke nuntius in Nederland, mgr. dr. Paul Tschang In-Nam, zal voorgaan. Aansluitend volgt een basilicavoordracht door musicus/componist en leken-Karmeliet Chris Fictoor over zijn Titusliederen, geïnspireerd door teksten en de levenshouding van H. Titus Brandsma.

De Gedenkdag H. Titus is een gezamenlijk initiatief van Museum De Tiid/Titus Brandsma Museum, Bonifatiuskapel Dokkum en de H. Titus Brandsma parochie te Bolsward.

info

www.bisdomgl.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieBonifatiuskapel, Bonifatiuspark, Bronlaan 12
plaatsDokkum (Friesland)
postcode91
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl