Vandaag is dinsdag 7 mei  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerzondag 20 augustus 2023    Evangelie van 2023-08-20
begintijd16:00 uur
 titelMaas-en-Waalse bedevaart
beschrijving

Jaarlijks trekken er rond 15 augustus, de feestdag van Maria Tenhemelopneming, vele bedevaartgangers naar bekende Mariaoorden. In het Land van Maas en Waal is dat onmiskenbaar de Kapelberg in Bergharen. Al vanaf 1312 vindt daar een Mariaverering plaats.

De aanzet daarvoor werd gegeven door de Cisterciënzers van de Abdij Camp in Duitsland, die hier in de nabijheid een uithof, ”De Munnikhof”, hadden. Het was een grote kloosterboerderij van waaruit aanzienlijke landerijen werden bewerkt en beheerd. In 1312 werd door deze monniken een deel van de nabijgelegen Molenberg (tegenwoordig Kapelberg) gekocht, waarop zij een kapel bouwden met daarin een Mariabeeld. De huidige kapel, naar een ontwerp van de architecten Van Oerle en Schrama, werd in 1947 gebouwd door de Gebroeders Oosterhout uit Wijchen met aan beide zijden een kaarsenkapel, waarin dagelijks vele kaarsen branden.

Door de eeuwen heen werd de Mariaverering in onze streek een volksdevotie. Ook ten tijde van de reformatie ging dat onverminderd voort. Niet alleen vanuit het Land van Maas en Waal, ook van daarbuiten trokken velen naar dit genadeoord. Zo is er onder andere een testament bekend uit 1561 uit Oss waarbij aan een zekere Simon Mathijssen de verplichting werd opgelegd om ”te doene eene bewairt tot Borchare tot ‘Ons Lieff Vrouwe’.

Maria is de bekendste vrouw uit de Bijbel en er zijn talrijke liederen waarin zij wordt bezongen. Haar wonderlijke leven werd grotendeels bepaald door alles wat er met haar zoon Jezus gebeurde en met wie zij hartstochtelijk meeleefde. En menigeen werd door haar aangespoord met de woorden: “Doe wat Hij u zeggen zal.” Daarom wordt zij ook gezien als onze voorspreekster bij haar Zoon.

Ondanks de deconfessionalisering en individualisering is het vandaag de dag niet ondenkbaar dat je mensen op de Kapelberg tegenkomt om daar even stil te zijn en op hun manier te bidden tot Onze Lieve Vrouw ter Nood Gods. Is het niet om een gunst te vragen, een goede afloop, het slagen van een inspanning, het leven van kinderen en kleinkinderen, ouders en grootouders of om te vragen om genezing, dan is het wel uit dankbaarheid voor een verkregen gunst of goede afloop. En dat alles wordt dan kracht bijgezet door het branden van een of meerdere kaarsjes.

Op 20 augustus wordt in Bergharen weer de Maas en Waalse Mariabedevaart naar de Kapelberg gehouden. Op die zondag is er in de middag om 16.00 uur een eucharistieviering waarin pastor Yves Mambueni Makiadi, kapelaan in parochie De Twaalf Apostelen, zal voorgaan, samen met pastoraal werker Jack Steeghs. Het parochieel koor van Hernen zal met de samenwerkende muziekverenigingen Sint-Anna (Bergharen) en Excelsior (Horssen) voor de muzikale omlijsting zorgen. Van harte aanbevolen!

info

info@mariakapelbergharen.nl
www.mariakapelbergharen.nl

locatieKapelberg, Molenweg 53
plaatsBergharen (Gelderland)
postcode66
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl