Vandaag is zondag 28 april  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneerdinsdag 15 augustus 2023    Evangelie van 2023-08-15
(Maria Tenhemelopneming)
begintijd09:30 uur
eindtijd14:30 uur
 titelBedevaart Den Bosch - Uden
beschrijving

299 jaar bedevaart Onze Lieve Vrouw ter Linde

In 2024 is het 300 jaar geleden dat er vanuit de Sint Cathrien een bedevaart startte naar Onze Lieve Vrouw ter Linde in Uden. Op 15 augustus 2023 blazen we de traditie eigentijds nieuw leven in. Met dank aan de enthousiaste medewerking van Museum Krona, de Kapelgemeenschap Ter Linde, de Kruisherenkapel, de parochie Sint Petrus in Uden en de zusters Birgittinessen kunnen we een mooi programma presenteren.

Programma
09.30 uur - Museum Krona - koffie en gebak met korte inleiding over het Wonderkruis
10.00 uur - Museum Krona - kort gebedsmoment bij het Wonderkruis en het originele beeld van O.L.V. ter Linde.
10.30 uur - Processie naar Kruisherenkapel
11.00 uur - Kruisherenkapel - Eucharistie
12.00 uur - Parochiecentrum - lunch (zelf brood meenemen)
13.30 uur - Processie naar Birgittinessen
14.00 uur - Birgittinessen kapel - Rozenkrans
14.30 uur - Afsluiting

Meedoen
Vervoer is op eigen gelegenheid. Rond Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden is voldoende parkeergelegenheid. Het museum is ook met de bus goed bereikbaar.

Aanmelden kan bij het Parochiecentrum: secretariaat@parochiemaria.nl onder vermelding van ‘Bedevaart Uden’.

De kosten bedragen: € 10 per persoon. Dat is inclusief koffie en gebak bij Museum Krona en soep, koffie, thee bij de lunch. U kunt het bedrag overmaken op rekening NL22 RABO 0163 3640 52 tnv R.K. Parochie H. Maria, onder vermelding van ‘Bedevaart Uden’, of afgeven bij het Parochiecentrum.

De entree van het museum is gratis, maar als u een Museumkaart heeft, neem die dan mee en laat hem scannen. We hebben overigens geen tijd om de exposities in het museum te bezoeken.

Bij de lunch worden soep, koffie en thee verzorgd door de parochie Sint Petrus. Brood of wat u verder wilt eten, mag u zelf meenemen.

Maria ter Linde
Bij de inname van ’s-Hertogenbosch in 1629 door Frederik-Hendrik moesten de kruisheren noodgedwongen hun klooster (op de plek van de huidige Sint Cathrien) verlaten. Uiteindelijk kwamen ze in Uden terecht.  Dar bouwden ze rond 1700 een klooster naast de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde. Zij kregen ook het beheer van de kapel. Ooit stond er op die plek een lindeboom, waarin het Mariabeeld volgens de legende zou zijn gevonden. In 2009 hebben de kruisheren het klooster en de kapel verkocht aan Brabant Zorg. Maar nog steeds lopen mensen de Kruisherenkapel binnen om een kaarsje op te steken en te bidden bij Onze Lieve Vrouw ter Linde, ’behoudenis der kranken’. Het originele Mariabeeld is ondergebracht in Museum Krona - in de kapel staat een replica -. Samen met het beeld werd o.a. het Wonderkruis overgebracht naar Museum Krona.

Wonderkruis
Dit wonderkruis namen de kruisheren in 1629 mee uit de Sint Cathrien. Het was een bijzonder voorwerp van verering. Het verhaal gaat dat rond 1500 een meisje de hostie had uitgespuugd en onder een losliggende plavuis verborgen. Toen een aantal jaar later de vloer vervangen werd, vond men op die plek een eigenaardig beeldje van een gekruisigde Christus. Het is van een houtachtig materiaal, vermoedelijk een zo gegroeide wortel. Dit wonder bracht vele pelgrims naar de Sint Cathrien. Het heeft lang in de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Linde gestaan. Museum Krona haalt het speciaal voor ons uit het depot.

info

secretariaat@parochiemaria.nl
www.parochiemaria.nl/bedevaart-den-bosch-uden-15-augustus

locatieMuseum Krona, Veghelsedijk 25
plaatsUden (Noord-Brabant)
postcode54
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl