Vandaag is maandag 29 april  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 1 oktober 2023    Evangelie van 2023-10-01
begintijd16:30 uur
 titelMaria Vespers Sint Janskerk
beschrijving

Op zondagmidag 1 oktober om 16.30 uur wordt in de Sint Janskerk te Zutphen een Maria Vespers gezongen. De zang wordt verzorgd door Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan en dirigent is Jaap Roos.

Zoals al jaren de goede en mooie gewoonte is zal ook dit jaar het Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan Zutphen in de Rozenkransmaand Mariavespers zingend en biddend uitvoeren.

De aloude Mariagezangen met  psalmen en hymnen zullen weerklinken tijdens dit “avondlijke getijde” en de beleving in stilte is steeds weer indrukwekkend.

Oktober noemen we ook wel de Rozenkransmaand
Een rozenkrans is een ketting met 50 kleine kralen en tussen elke 10 kralen zit er een grotere kraal. Deze ketting of krans helpt je met bidden. In de kerk bidden we 10 kleine kralen het Weesgegroet Maria en 1 grotere kraal het Onze Vader.

Vaak wordt er in de katholieke kerk tijden het bidden van de Rozenkrans, bij het Maria-altaar een kaarsje opgestoken voor een dierbare, die Maria’s aandacht een beetje extra nodig heeft. Voor iemand die een verkeerde weg in slaat, voor een zieke buurvrouw, voor een familie die in onvrede leeft, voor mensen die lijden en sterven in de oorlog, of voor onze eigen intenties.

De rozenkrans werd heel vroeger al veel gebeden tijdens oorlogen om te bidden voor vrede.

Wellicht is er ook geen enkele devotie zo diep met mensen verbonden geweest als die van het rozenkransgebed.

De liturgische viering vestigt onze aandacht op de overweging van de mysteries van Christus, waarin Maria ons is voorgegaan doordat zij op unieke wijze verbonden was met de menswording, het lijden en sterven en de glorievolle verrijzenis van Gods Zoon.

De rozenkrans is ook de ‘samenvatting van het Evangelie’. De vijf blijde, de vijf droevige en de vijf glorierijke mysteries zijn in grote mate ontleend aan het evangelie en roepen gebeurtenissen op uit het leven van Jezus en Maria.

Het Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan, zingt zondag 1 oktober 2023, om 16.30 uur de Maria Vespers in de Sint Janskerk te Zutphen, onder leiding van haar nieuwe dirigent Jaap Roos.

Boekjes met de Latijnse teksten en Nederlandse  vertaling zijn beschikbaar.
Na afloop is er een vrije gift, waarmee het koor een deel van haar kosten kan dekken.

info

www.getijdenkoorstjanzutphen.nl

locatieSint Janskerk, Nieuwstadskerksteeg 2
plaatsZutphen (Gelderland)
postcode72
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl