Vandaag is zaterdag 4 mei
Nationale dodenherdenking
 

categorie categorie Muziek
muziek
wanneerzondag 19 november 2023    Evangelie van 2023-11-19
begintijd15:30 uur
 titelBoekpresentatie, lezing en concert
beschrijving

Op zondagmiddag 19 november is om 15.30 uur in de St. Martinuskerk te Westwoud de boekpresentatie ‘Caecilia, het orgel, de muziek en andere kunsten’. Het boek laat zien, dat één kleine ‘weglating’ van een ‘middeleeuwse schrijver over heiligen’ grote consequenties heeft gehad in de eeuwen daarna. Talloze schilderijen, beelden, verhalen, gedichten, glas-in-loodramen, composities, vaandels, weerspreuken, muziekgezelschappen, bidprentjes, etc. zijn beïnvloed door de link die Caecilia heeft gekregen met de muziek in het algemeen en de kerkmuziek en het orgel in het bijzonder.

Aanleiding voor het maken van dit boek is het 40-jarig jubileum als kerkmusicus van de auteur Ruud Hoogenboom, die onder meer verbonden is aan de St. Martinuskerk te Westwoud. In dit Rijksmonument staat namelijk het grootste Ypma-orgel met in het rugwerk St. Caecilia mèt een portatief (draagorgeltje) in haar hand. Een orgel óp een orgel!

Nooit eerder verscheen in Nederland een wetenschappelijk boek over deze heilige en haar betekenis in de kunst en literatuur. Zo’n 200 illustraties, waarvan de meeste in kleur, vullen de interessante onderzoeksgegevens aan. De auteur, tevens musicoloog, heeft hiermee in een lacune voorzien.

De boekpresentatie wordt omlijst door een lezing door de auteur en een concert. De vrouwen en mannen van de Schola Cantorum Purmerend o.l.v. Tjeerd van der Ploeg zingen beurtelings de antifonen en responsoria uit de Metten van St. Caecilia. Tjeerd van der Ploeg zal ook op het orgel improviseren op ‘Gildebroeders, maakt plezieren’, het bekende St. Caecilialied.

Boekpresentatie, lezing en concert zijn gratis; wel is er een deurcollecte. Het boek is dan ook ter plekke eenmalig voor € 10,- te koop.

Over de auteur
Drs. R.T.M. Hoogenboom is kerkmusicus en musicoloog. Daarnaast is hij hoofdredacteur van het KDOV-blad (Katholieke Dirigenten- en Organistenvereniging), publicist over (kerk)muziek, cultuur en lokale geschiedenis en docent Muziek en Culturele Kunstzinnige Vorming aan een middelbare school.

Het boek
Drs. R.T.M. Hoogenboom, Caecilia, het orgel, de muziek en andere kunsten, 146 blz., 200 ill., ISBN 978-90-813873-9-2, te bestellen voor € 17,50 (incl. verzendkosten) via ra.hoogenboom14@gmail.com o.v.v. naam en adres.

Het koor Schola Cantorum Purmerend
De Schola Cantorum van Purmerend onder leiding van Tjeerd van der Ploeg bestaat ruim 25 jaar en richt zich voornamelijk op het verzorgen van de Getijdenliturgie. 

Tjeerd van der Ploeg is werkzaam als organist en dirigent van de St. Christoforuskerk te Schagen.

info

ra.hoogenboom14@gmail.com
www.nicholsonschagen.nl

locatieSint Martinuskerk, Doctor Nuijensstraat 78
plaatsWestwoud (Noord-Holland)
postcode16
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl