Vandaag is zaterdag 18 mei  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden
(SPV)

Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden

Website E-mail

De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden organiseert enkele keren per jaar een groepswandeling naar pelgrimsoorden en andere bijzondere plaatsen in en om Zuid-Limburg.

Wittemer Allee 32
6286 AB  Wittem

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 1 februari    Evangelie van 2024-02-01
begintijd07:00 uur
 titelSint-Brigidawandeling naar Noorbeek
beschrijving

Op donderdag 1 februari, het jaarfeest van ‘Sint-Briej’, organiseert de SPV een 12 km lange pelgrimstocht naar het Zuid-Limburgse plaatsje Noorbeek. Al sinds 1634 is dit dorp pelgrimsoord van de legendarische Sint-Brigida, de stichteres van het klooster Kildare in Ierland. Vertrekpunt van de wandeling is Wittem, een ander bekend pelgrimsoord in het Limburgse Heuvelland.

In de Gerardusdevotiekapel (glazen ingang Pelgrimsoord) aan de Wittemer Allee 34 in Wittem wordt op de vroege donderdagmorgen om 7 uur de groepswandeling geopend met een korte introductie en het pelgrimsreisgebed. Het eerste deel van de wandeling voert via Gulpen en Ingber naar Margraten. In de parochiekerk daar is een korte bezinning. Andere wandelaars kunnen zich er om 9 uur bij de pelgrims aansluiten voor de laatste 6 km.   

Het tweede deel van de tocht voert langs de interessante kerk van Banholt, waar een korte stop wordt gemaakt. Vlak vóór Noorbeek passeren de pelgrims de Brigidabron, waar kinderen water putten, dat ze samen met de pelgrims meenemen naar de Sint-Brigidakerk. Daar wordt om 11 uur de eucharistieviering gehouden samen met de parochiegemeenschap. In deze viering wordt volgens een oude traditie het water uit de Brigidabron, maar ook brood, gezegend.

Na de viering kan men meedoen aan het gezellige ‘frühschoppen’ in een van de cafés van het dorp. Wie wil, kan om 13 uur vanaf ’Herberg Sint Brigida’ mee terug wandelen naar Wittem langs een andere, mooie route; via het Gulpdal en de bossen van Landsrade (13 km). Om 12.45 uur gaat een Arriva-bus (lijn 57 naar Gulpen) rechtstreeks van Noorbeek naar de bushalte Partijerweg/Rijksweg, Wittem (uurdienst). Dan is het nog circa 3 minuten lopen naar het Pelgrimsoord Klooster Wittem.

Om mee te wandelen, is opgave vooraf niet nodig; op tijd aanwezig zijn in Wittem (7 uur) of Margraten (9 uur) is voldoende. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Als er extreem winterweer wordt verwacht, kijk dan op www.spvlimburg.nl om te zien of de tocht doorgaat.

Deze wandeling is de eerste van negen pelgrimstochten van SPV in 2024. Deze en andere pelgrimstochten staan vermeld in onze programmafolder die gratis af te halen is o.a. in Pelgrimsoord Klooster Wittem. U kunt deze folder ook downloaden op www.spvlimburg.nl

Naast haar eigen wandelingen vermeldt de stichting in de folder ook pelgrimstochten die door andere organisaties worden ondernomen.

info

www.spvlimburg.nl/-Agenda-

organisatieStichting Pelgrimswegen & Voetpaden
locatieKlooster Wittem, Wittemer Allee 32
plaatsWittem (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl