Vandaag is zaterdag 27 april
Koningsdag
 

categorie categorie Ontmoeting
ontmoeting
Sant Egidio

Sant Egidio

Website E-mail

Nederland
Waterlooplein 205
1011 PG  Amsterdam

(020) 233 15 22

info@santegidio.nl
www.santegidio.nl
twitter.com/santegidioadam
facebook.com/santegidio.nl

België
03 / 229 04 10
info@santegidio.be
www.santegidio.be

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzondag 7 t/m dinsdag 9 september 2014    Evangelie van 2014-09-07
 titelInterreligieuze ontmoeting - Sant’Egidio
beschrijving

Van zondag 7 tot en met dinsdag 9 september 2014 vindt in Antwerpen een internationale vredesbijeenkomst plaats met meer dan 300 leiders van de wereldreligies. De bijeenkomst draagt als titel “Vrede is de toekomst – Religies en Culturen in Dialoog” en wordt georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio, in nauwe samenwerking met het bisdom Antwerpen en de stedelijke en andere overheden.

België werd gekozen naar aanleiding van de herdenking van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, Antwerpen omwille van het multiculturele en multireligieuze karakter van de havenstad.

Jaarlijks zorgt Sant’Egidio voor een dergelijke betekenisvolle internationale vredesbijeenkomst. Dan dialogeren religieuze leiders en vertegenwoordigers van de grote wereldgodsdiensten met elkaar, en ook met humanisten, politieke leiders en vertegenwoordigers van de culturele, sociaal-economische wereld en de civiele samenleving. Bedoeling is om het vreedzaam samenleven in tijden van globalisering en migratie te verstevigen, een beschaving van het samenleven voor de 21ste eeuw uit te denken en een krachtig antwoord te bieden op het religieus gelegitimeerd geweld en terrorisme.

De bijeenkomsten van Sant’Egidio liggen in het verlengde van de historische ontmoeting van religieuze leiders die plaatsvond op 27 oktober 1986 in Assisi op initiatief van paus Johannes Paulus II. Sindsdien organiseert Sant’Egidio jaarlijks een bijeenkomst ‘in de geest van Assisi’, telkens in een andere stad. Vorig jaar was dat Rome, in 2012 Sarajevo in Bosnië (twintig jaar na de vernietigende oorlog daar), en in 2011 vond de ontmoeting plaats in het Duitse München. Het is de tweede keer dat de ontmoeting ‘Religies en Culturen in dialoog’ in ons land plaatsvindt. De eerste keer is meer dan twintig jaar geleden, in 1992 in Leuven, met slotplechtigheid op de Grote Markt in Brussel.

Voor Sant’Egidio bestaat interreligieuze dialoog niet uit theologische gesprekken, noch uit academische uitwisselingen. Eerder gaat het erom dat spirituele mensen zich buigen over de grote uitdagingen van onze tijd. Het internationale netwerk dat zo met de jaren gevormd is, heeft al veel vruchten van vrede gebracht, met bemiddelingswerk van Sant’Egidio in de Balkan, het Midden-Oosten en Afrikaanse conflicten.

Traditioneel eindigt de ontmoeting met het ‘Gebed voor de Vrede’. Dan bidden de vertegenwoordigers van de godsdiensten voor de vrede: gelijktijdig, maar ieder op een andere plaats en volgens de eigen religieuze traditie. Nadien volgt een suggestieve gemeenschappelijke slotceremonie op de Antwerpse Grote Markt, waarbij een vredesappel wordt ondertekend.

Deze interreligieuze samenkomst behoort tot de grootste in haar soort op wereldvlak en is een uniek evenement voor Bisdom Antwerpen.

Alle panelgesprekken zijn vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Men kan zich inschrijven op de website www.peaceisthefuture.be Daar is ook een video te bekijken waarin Mgr. Bonny de conferentie in Antwerpen aankondigt. (Rknieuws.net)

info

www.santegidio.nl

organisatieSant Egidio
locatie
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl