Vandaag is vrijdag 26 april  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
wanneervrijdag 2 t/m zondag 11 oktober 2015    Evangelie van 2015-10-02
(Heilige Engelbewaarders)
 titelPelgrimsreis in Umbrië - Franciscus
beschrijving

Van 2 tot en met 11 oktober 2015 kunt u in een kleine groep van 10 mensen onder deskundige begeleiding een voettocht maken over paden waar ook Franciscus van Assisi ooit liep.

In de nacht van 3 op 4 oktober, 1226 sterft Franciscus van Assisi. Al heel snel na zijn dood wordt hij heilig verklaard. Vandaag de dag zijn er over heel de wereld nog steeds mannen en vrouwen te vinden, die al dan niet in klooster verband, de gedachten en idealen van Franciscus hoog proberen te houden. Zomaar enkele steekwoorden: eenvoudig leven, afzien van bezit en rijkdom, liefde voor en bewust omgaan met de natuur, het Zonnelied.

U zult deze voettocht als buitengewoon inspirerend ervaren, zowel door de schitterende landschappen, de vele verhalen die met het leven van Franciscus zijn verbonden en die u ter plekke verteld worden, als ook door het daadwerkelijk komen op plekken waar Franciscus geweest is en waar u binnen de muren van de kloostertjes en de kluizenarijen de sfeer uit zijn tijd nog terugvindt.

We beginnen de tocht in en rond Assisi. Daar is Franciscus niet alleen gestorven en begraven, maar is hij ook begonnen met zijn werk. We lopen naar de plekken die in zijn leven een belangrijke rol speelden: Assisi (waar hij geboren is en woonde), Rivotorto, San Damiano (waar het kruis tot hem sprak en hij het Zonnelied schreef), Porziuncula (de “thuisbasis” van Franciscus en zijn medebroeders). In en rond Assisi komen we ook veel sporen van Clara tegen. Ook bij haar leven en werk staan we stil en de verhalen worden u verteld. Uiteraard bekijken we de Sta. Chiara kerk. In de San Francesco kerk in Assisi krijgen we van een minderbroeder een rondleiding.

De afstanden die we dan lopen zullen rond de 10, 12 km. per dag liggen. Dat zijn mooie afstanden om te wennen.

Op de avond van 3 oktober maken we in de romaanse San Stefano kerk uit de 11de eeuw een indrukwekkende dienst mee, waarin het sterven van Franciscus wordt herdacht.

Na drie dagen gaan we Franciscus letterlijk achterna en volgen we een deel van de route die hij vaak liep. Zo komen we langs de plek waar hij voor de vogels preekte en bezoeken het heilige dal, het dal van Rieti. Daar is hij vaak geweest. We bezoeken het klooster van la Foresta met het schitterende beeld van het Zonnelied; we komen in Fonte de Colombo, de duivenbron, het klooster waar hij de regel voor zijn orde schreef. Ook gaan we naar het klooster in Greccio, waar de allereerste levende kerststal ooit als eerste door Franciscus werd geïntroduceerd.

Praktische zaken

  • We slapen zoveel mogelijk in kloosters of eenvoudige hotels.
  • Franciscus gaat met ons mee en dat betekent dat we elke dag een moment zoeken om aandacht te besteden aan zijn liederen, gebeden of gedachten. Het Zonnelied neemt daarbij een belangrijke plaats in.
  • Uw bagage wordt voor u vervoerd. Een kleine dagrugzak volstaat.
  • De afstanden die we zullen lopen liggen tussen de 13 en 20 km. per dag.
  • We vliegen van Amsterdam naar Rome (of Florence) en reizen vandaar naar ons startpunt: Assisi.
  • De kosten voor de reis bedragen € 1.185 dat is inclusief de retourvlucht, alle vervoer ter plaatse, logies, alle maaltijden, pelgrimsboekje en attentie.
  • Uw gids is Cor Kuyvenhoven, ervaren pelgrim en wandelaar die de tocht al vele malen zelf liep. Hij spreekt italiaans en vertelt u alle verhalen over Franciscus en over de vele cultuurhistorische hoogtepunten die we onderweg tegenkomen.
  • Kijk voor een gedetaileerd dagprogramma op de website.

info

kijk op www.tevoetisgoed.nl of mail naar deverbinding@zeelandnet.nl

locatie
plaatsUmbrië (Italië)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl