Vandaag is maandag 6 mei  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 10 november 2017    Evangelie van 2017-11-10
begintijd15:00 uur
 titelSymposium - Caritas toen en nu
beschrijving

De Rooms-Katholieke Stedelijke Sociaal-Caritatieve Instelling (RK SCI), de opvolgster van het Rooms-Katholiek Centraal Armbestuur in Groningen, heeft het initiatief genomen de geschiedenis van de zorg voor de katholieke armen in Groningen vanaf de Reductie (1594) tot nu te laten onderzoeken en beschrijven door dr Albert Buursma. Dit heeft geresulteerd in een boek getiteld Caritas in verandering. Vier eeuwen rooms-katholieke sociale zorg in de stad Groningen.

Bij gelegenheid van het verschijnen van dit boek wordt op vrijdagmiddag 10 november 2017 (vooravond St Maarten) vanaf 15.00 uur een symposium over ‘Caritas toen en nu’, georganiseerd in Maartenshof. Schaaksport 100-102, Groningen.

Sprekers

  • De heer P. den Oudsten, burgemeester van Groningen
  • Mgr. R. van den Hout, bisschop van Groningen/Leeuwarden
  • Mevrouw J. Klijnsma demissionair staatssecretaris Sociale Zaken (onder voorbehoud)
  • De heer U. Molenhuis, directeur Voedselbank Groningen
  • De Heer A. Buursma, de auteur geïnterviewd door de dagvoorzitter
  • De heer A. Jellema, pastor in Groningen
  • Dagvoorzitter: Stefan van der Poel

Caritas in verandering beschrijft de ontwikkeling van de rooms-katholieke sociale zorg in de stad Groningen gedurende 400 jaar. Het volgt de vele vormen van katholieke caritas vanaf de tijd van de schuilkerken, de katholieke emancipatie, de verzuiling tot en met de jongste periode, met aandacht voor ontvangers én verleners van hulp. Ook de verhouding tussen zorg van de Rooms-Katholieke Kerk en die van andere kerkgenootschappen en de overheid komt aan de orde. In de laatste decennia brachten ingrijpende veranderingen in de sociaal-maatschappelijke zorg een meer zelfstandige rol voor de parochies en de zorgcentra zoals het Groningse Maartenshof. Bij de Rooms-Katholieke Stedelijke Sociaal-Caritatieve Instelling leidde dit tot een opnieuw overdenken van de aloude vraag: wie is de ware arme?

info

(050)406 58 88
contact@bisdomgl.nl
www.bisdomgl.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieMaartenshof, Schaaksport 100-102
plaatsGroningen (Groningen)
postcode97
bisdomGroningen-Leeuwarden
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl