kinderenbiddenvoorkinderen@gmail.com www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl Privacy

Workshop iconen-schilderen - een schitterende prijs

Den Bosch, 7 februari 2015
door Angelique Hüsstege
Gepubliceerd: 27 februari 2015


Vrolijk klingelt het beiaard van de Sint-Jan te ’s-Hertogenbosch als we ons busje uitstappen en alle schilderspullen naar De Bouwloods ernaast brengen. De muziek zijn we vergeten voor deze workshop iconen-schilderen voor kinderen, maar dat is geen probleem in de schaduw van de Bossche klokkentoren. Vele handen maken licht werk en in no time staat alles klaar; de tafels met plastic beplakt waarop voor ieder kind een geprepareerd plankje is klaargelegd met de voortekening er al op. Alle benodigde materialen ernaast, we willen geen tijd verliezen deze middag en we hebben de lat hoog gelegd.

Prijswinnaars

Ook een speciale delegatie uit het zuidelijkste puntje van ons land arriveert. Deze workshop is de tweede prijs van de wedstrijd ‘Kinderen tekenen Maria voor kinderen’ georganiseerd door de stichting Kinderen bidden voor Kinderen. Van de meer dan 100 inzendingen zijn 9 winnaars van hen nu de ‘happy few’ voor deze eerste kennismaking met de wereld van iconen en de basis van deze eeuwenoude vorm van heilige kunst.

Geert Hüsstege, al 25 jaar iconenschilder, verzorgt deze workshop en heeft daarvoor thuis met zijn eigen kinderen eerst zelf dit icoontje gemaakt. Ze moeten nu van hem hun mobieltjes opbergen om die in te ruilen voor de ‘mobieltjes’ van de hemel. De iconen brengen ons in contact met Jezus, met Maria en andere heiligen die erop worden afgebeeld, legt hij uit. Zoals een foto van opa en oma de herinnering aan hen levend houdt, zo werkt het ook met iconen: ze zijn het familiealbum van de Kerk, van heel Gods familie.

Penseeltjes in de aanslag

Dan moeten alle ouders, broertjes en zusjes vertrekken. Ze krijgen een rondleiding in de St. Jan en sommigen gaan gezellig de oude binnenstad in. Een kaarsje wordt opgestoken met het voorbidden van het gebed voor de iconenschilder voor kinderen. Vol spanning kijken ze naar het schilderen van de eerste stappen, het voorbeeld ernaast van hoe het icoontje zal worden.

’t Is even wennen, maar toch gaan ze ijverig aan de slag. Bij ieder kind lukt iets wel en ook iets weer niet. Het meest leren ze van hun fouten, hoe ze deze kunnen herstellen en met steeds meer vertrouwen rechte lijnen trekken en de juiste kleuren opzetten. Er verschijnen niet alleen blosjes op de wangen van Jezus en Maria, ook op die van de kinderen. De vingertjes gaan vaak in de lucht voor extra uitleg. Ieder heeft z’n zo eigen tempo en z’n eigen stijl zo jong als ze zijn. Er zitten grote talenten tussen!

Blingbling

Dan worden de penselen neergelegd en smikkelend van een warm worstenbroodje en verse krentenbolletje bekijken we de eerste resultaten. Het moment suprême breekt aan: de pot met goudverf wordt tevoorschijn getoverd! Met hartenlust gaan ze er mee aan de slag en krijgen echt de smaak te pakken. De één stopt te snel en de ander gaat weer te lang door, opnieuw proberen maar. Goudverf aanvullen, water verschonen en nieuwe tissues erbij.

Ondertussen komen de papa’s en mama’s verkleumd terug en mogen ze erbij blijven op voorwaarde dat ze heel stil zijn. De leraar is streng! Er mag niet gepraat worden, alleen maar zachtjes fluisteren! Hoe gebruik je het beste een penseel, wat is de juiste dikte van de verf om de kleuren in elkaar te laten overvloeien naar steeds stralendere tinten. Wat is de beste houding bij het schilderen, alles komt aan bod. And last but not least: de sterren op het kleed van Maria! Dapper gaan ze door en van opgeven willen ze niet horen.

Naar de Zoete Moeder

Tot de laatste seconde gaan ze door met de lijntjes van de rand en hoe je deze zonder hulpmiddelen zo recht mogelijk trekt. Deze rand staat symbool voor de Hemel want iconen zijn a.h.w. een raam, een venster op de Hemel. En versieren en oppimpen kunnen de dames, de jongens doen het rustiger aan. Al die blingbling!

Dan gaan we allemaal achter de kapelaan aan, z’n witte toog wappert en de wijwaterkwast heeft hij stevig in de aanslag. De honderden kaarsje bij de Zoete Lieve Vrouw flakkeren vrolijk in de blije oogjes van de kinderen en samen bidden we ter ere van Haar een Avé Maria. Deze speciale pastoorskwast zwiept in het rond en de icoontjes zitten goed onder de spetters. Ook de kinderen zijn opnieuw gedoopt grapt kapelaan.

Als een diamant

We zijn er zo verrast om hoe ieder icoontje weer anders mooi is en dat in zo weinig tijd en voor de eerste keer! We hebben er nieuwe vrienden bij gekregen en snel gaat alles weer aan kant, alle kwasten en verfbakjes in een bak water. Graag hadden we nog een uurtje erbij gehad, maar de kinderen zijn moe. Het is een intensieve middag geweest en niet alleen hebben de kinderen veel geleerd, maar de leraar nog meer!

Thuis mogen ze het nog verder afmaken en natuurlijk niet vergeten er bij te blijven bidden, speciaal voor kinderen die het heel moeilijk hebben en ziek zijn. Een icoon die vereerd wordt is als een stralende diamant waar de kleuren van de Hemel doorheen schitteren, de kleuren van God. Want Hij is goed en bemint de mens.
Webpagina ter beschikking gesteld door Rkactiviteiten.nl / iMoose.nl / Wim Koopman