kinderenbiddenvoorkinderen@gmail.com www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl Privacy

Allerheiligen in Moerzeke

Moerzeke, 15 november 2015
Gepubliceerd: 16 maart 2016


In november vieren we Allerheiligen. Vandaar dat we met de kinderen even stilstonden bij een van die Heiligen. We kozen voor Juliana van Cornillon.

Juliana werd geboren in een dorpje in de buurt van Luik (België). Op de leeftijd van vijf jaar was ze reeds wees. Als kind werd ze geraakt door de Aanwezigheid van Jezus in het sacrament van de Eucharistie. Vanaf dat moment heeft ze zich ingezet voor het feest van Sacramentsdag, dat speciaal aan de verering van de Eucharistie gewijd is. Na Juliana's dood in 1258 heeft een van haar beste vrienden, paus Urbanus IV, het feest ingesteld voor de universele Kerk (1264).

Wij keken naar het filmpje van de kleine Juliana en het brood van leven. Dit is te vinden op volgende website onder geschiedenis, www.dekleinejuliana.be. Deze website bevat eveneens heel wat informatie en spelletjes. Er is ook een boekje over de kleine Juliana.

De kinderen kregen nog een kleurplaat van Juliana of konden een gebedje naar Jezus schrijven. Eentje schreef: Jezus, help me om Heilig te worden.

In deze catechese hadden wij speciaal aandacht voor de Aanwezigheid van Jezus in de Eucharistie. Hoe kan ik Jezus werkelijk ontmoeten in de Eucharistie? Voor deze catechese splitsten we de kinderen in twee groepjes.

De allerkleinsten (3 tot 6 jaar) kregen het Zegenkransje. We leerden hen het gebruik van het kinderrozenkransje vanaf de consecratie tot na de communie om zo stapsgewijs met Maria naar Jezus te gaan. Toen de kindjes de plaatjes op de gebedskaart bekeken, kon je aan hun gezichtjes zien hoe ze meeleefden. Zo bijv. met Jezus die in tranen vergeving schenkt voor wat ze verkeerd deden.

De groteren (6 tot 12 jaar) kregen het Communiekransje. Ook zij gingen met het kinderrozenkransje samen met Maria op weg naar Jezus. Deze gebedskaarten zijn geïnspireerd naar de zalige priester Edward Poppe. Het is de bedoeling dat de kinderen met het kinderrozenkransje, vanaf de consecratie tot na de communie, op weg gaan met deze gebedskaart.

Na deze catechese baden we bij Maria de kinderrozenkrans gevolgd door een tijd van aanbidding bij het Heilig sacrament.Webpagina ter beschikking gesteld door Rkactiviteiten.nl / iMoose.nl / Wim Koopman