kinderenbiddenvoorkinderen@gmail.com www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl Privacy


Fatimakinderen centraal in feestelijke gezinsviering

Zondag 7 oktober 2018 Drunen

Gepubliceerd: 7 november 2018
Door: priester Koos Smits


Het was een bijzondere viering, waarvoor Mgr. van den Hout uit Groningen kwam en waarvoor ook Kinderen bidden voor Kinderen was uitgenodigd. Voor het intredelied hebben we samen met de parochie een Fatimalied geschreven. Tijdens de kinderwoorddienst hebben de kinderen een tientjesarmband of tientjeskoord gemaakt. Hieronder het verslag van ons bestuurslid, priester Smits.

Feest in Katholiek Drunen

Het was feest, groot feest, een veelvoudig feest, op deze mooie zondag van oktober 2018. De aanleiding was een profetische gebeurtenis in Drunen, 25 jaar geleden. Want toen werd een “Uur van Stilte en Rozenkransgebed” ingesteld. Vijfentwintig jaar lang is op elke maandagavond stilte gehouden en is de Rozenkrans gebeden. Dat is een zilveren jubileum met een hemelse gouden rand. Dat mag gevierd worden.

Voor dat feest was ook ik uitgenodigd vanwege mijn betrokkenheid bij de Missie, bij Maria, bij de Rozenkrans en speciaal bij de stichting ‘Kinderen bidden voor kinderen’. Maar ook als oud-pastoor en rector van de St. Lambertusbasiliek te Hengelo, voelde ik mij helemaal thuis in de Drunense Lambertus. Ik vind namelijk bisschop-martelaar Lambertus (rond 700+) een voorbeeld voor onze tijd: een man die zich helemaal toelegde op de verkondiging van het Evangelie, en wel in de wijde omtrek van Maastricht en Luik. De vele Lambertuskerken aldaar getuigen van zijn intense missie-arbeid. En hij werd nog martelaar ook. Zulke mensen die met heel hun leven getuigen van de Boodschap van Jezus, die hebben we weer heel hard nodig, in Brabant, in heel Nederland, en wel in heel Europa.

Kinderen

Lambertus pastte dus prachtig op deze eerste zondag van oktober, die in de wereldkerk is bestemd als “Wereldmissiedag voor kinderen”. Daarbij past natuurlijk weer de aanwezigheid van kinderen. En daar waren ze: de kinderen van het blij zingende kinderkoor en de kinderen die waren opgeroepen mede door de stichting ‘Kinderen bidden voor Kinderen’. Behalve geld collecteren voor de missie is ook bidden voor de missie van het grootste belang. Drie kinderen (waarvan Francesco en Jacinta intussen zijn heilig verklaard) kregen in 1917 van Maria te Fatima de missie: “Bidt voor de bekering van de zondaars en bidt voor de vrede in de wereld.” En wat ik ontzettend mooi vond: ik mocht bij de liturgische intocht de afbeelding dragen van die twee kleine, maar reeds heilig verklaarde kinderen, van wie elk een kleine relikwie was verwerkt in de lijst.

Tientje voor de Vrede

De bijzondere opdracht van Maria te Fatima was: “Bidt de rozenkrans.” Laat deze zondag nu net vallen op 7 oktober, dat al een eeuw het Feest van de Rozenkrans is! Vanzelfsprekend, dat die dag de Rozenkrans gebeden moest worden. En dat gebeurde ook. Allereerst ’s morgens onder de plechtige heilige mis. De kinderen hadden tijdens de kinderwoorddienst met kraaltjes en een kruisje een Tientje van de rozenkrans gemaakt.
Bij de voorbeden kwamen zij weer in de kerk. En daar mocht ik als priester en leraar weer zo heerlijk doen: de kinderen even aanspreken, vertellen over Maria en de Rozenkrans, en 10 kinderen een Weesgegroet laten bidden. Toen moet het even stil geweest zijn in de hemel, en hebben alle engelen en heiligen meegebeden. En ’s middags tijdens het sacramentslof hebben de volwassen mensen een Rozenkrans gebeden voor de missie van de Kerk in onze wereld.

Kortom, een schitterede dag. En ik bid, dat deze dag op voorspraak van Lambertus vrucht mag dragen voor kerk en dorp van Drunen. En ik hoop, dat de kinderen de rozenkrans blijven bidden, en dat grote mensen het voorbeeld geven. Want rozenkrans is een machtig wapen. Maria heeft het zelf gezegd. Dat mag Drunen niet vergeten.
Webpagina ter beschikking gesteld door Rkactiviteiten.nl / iMoose.nl / Wim Koopman