kinderenbiddenvoorkinderen@gmail.com www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl Privacy

Kinderen bidden voor oorlogsKinderen en voor vrede

Totaal aantal kinderen dat heeft gebeden: 3321

Bovendien wordt meegebeden in Ghana!
Roeland (11) heeft in oktober elke dag een Tientje gebeden voor Ghadir (12) in Damascus (Syrië) en voor de vele andere kinderen die te lijden hebben onder oorlogsgeweld. Maar hij was niet de enige.

Evenals in 2015 werd in de Rozenkransmaand in het hele land en ook in Vlaanderen door kinderen gebeden voor oorlogskinderen en voor vrede. Door meer dan 3.300 kinderen een Tientje van de Rozenkrans; sommigen een enkele keer en anderen dagelijks.

Mgr. van den Hende schreef in een mooie aanbevelingsbrief waarom het zo belangrijk is om met kinderen te bidden.

Dankzij de publicaties over Kinderen bidden voor oorlogsKinderen door Kerk in Nood, alle bisdommen, Katholiek Nieuwsblad, Samuel Advies, Katholiek Gezin, en een interview met Roeland op NPO Radio 5 (KRO-NCRV, programma Zin in Weekend), kwamen er aanmeldingen van vele parochies en gezinnen, maar ook van meerdere scholen, Biddende Moeders, een scoutinggroep en zelfs een bibliotheek. Het sleutelkoord voor vrede dat de kinderen zelf konden maken was erg in trek.


Een miljoen kinderen

Dit jaar viel 18 oktober op een dinsdag, maar toch hebben ruim 1.700 kinderen thuis of op school aan de internationale kindergebedsdag 1 miljoen kinderen bidden deelgenomen. Meerdere parochies deden dit op zondag 16 oktober.

Een paar foto's van deelname in andere landen. Ook oorlogskinderen uit Syrië baden mee. Zij schreven hun vredesgebed op ballonnen.


Hele maand oktober

In ons land stond de hele oktobermaand in het teken van kindergebed. Een paar voorbeelden:
 • de Sint-Lambertuskerk in Rotterdam had een prachtig project voor de kinderwoorddienst voor elke zondag in oktober.
 • in Heinkenszand (Zeeland) hebben 250 kinderen tijdens een schoolviering gebeden voor de oorlogskinderen en voor vrede.
 • Tijdens het gezinsweekend van het Bisdom Roermond hebben kinderen en ouders samen een Tientje gebeden bij het beeld van H. Bernadette van Lourdes in de tuin van de Missiezusters in Steyl.
 • In Zevenaar heeft de pastoor op 18 oktober de basisschool bezocht en de kinderen uitgenodigd om met de vele kinderen wereldwijd ook te bidden voor vrede.
 • In meerdere kerken is na de H. Mis met kinderen en parochianen gezamenlijk een Tientje gebeden, waarbij de door de kinderen gemaakte sleutelkoordjes rijkelijk met wijwater gezegend werden.
 • In Oost-Vlaanderen heeft een vrijwilligster aan alle kinderen en leerkrachten van een lokale basisschool een rozenkransje kunnen geven om te bidden voor vrede. Zij voelde zich geroepen om veel kinderen uit te nodigen voor de actie Kinderen bidden voor oorlogsKinderen en had daarom een afspraak gemaakt op de naburige school. Via gebedsgroepen, vrienden en de post had zij half oktober 300 rozenkransjes verzameld, hetgeen precies het juiste aantal voor die school bleek te zijn.
 • Campagnepagina van Kinderen bidden voor oorlogsKinderen.

Rozenkransgebed voor vrede

Helaas blijft ook na oktober gebed voor vrede nodig. Maria heeft in Fatima gezegd dat het Rozenkransgebed bij uitstek een gebed voor vrede is en aan de jonge herderskinderen gevraagd dit dagelijks te bidden. We bieden u diverse materialen aan om dit gebed op een kindvriendelijke manier te bidden:

Materialen rondom de Rozenkrans


Oorlogskinderen

Waarom bidden voor vrede? Onderstaande verhalen maken het de kinderen duidelijk.

Filmpjes en verhalen

Kerk in Nood ondersteunt wereldwijd christenen die in pastorale nood zijn of onderdrukt worden. Zij hebben deze verhalen opgetekend.

Suggesties voor kinderwoorddienst en catechese

De Rozenkrans inspireert tot allerlei kindvriendelijke uitwerkingen.
 • Bidden van een Tientje:
  • geef elk kind een tientjes-armbandje en bid samen een Onze Vader op de knoop in het midden en een Weesgegroet op de tien kleinere knoopjes. Met de ogen dicht kunnen ze voelen wanneer ze weer bij de grote knoop uitgekomen zijn.
  • laat een grote houten Rozenkrans door 5 kinderen vasthouden bij de vijf grote kralen. Na elk Weesgegroet schuiven de kinderen de Rozenkrans 1 kleine kraal door. Na tien keer zijn ze bij de volgende grote kraal. Dit maakt duidelijk dat een Tientje een onderdeel is van het Rozenkransgebed.
  • nodig de kinderen na de zegen uit om naar het Maria altaar te komen om daar een kaarsje aan te steken en samen een Tientje te bidden. Het is mooi als de parochianen meebidden vanuit de banken.
 • Bidden van het Rozenkransgebed voor kinderen
  • Geef de kinderen het Rozenkransje als hulp bij het bidden. De kinderRozenkrans bestaat uit 3 i.p.v. 10x het Weesgegroet per Geheim, waarbij elk Geheim ingeleid wordt door een bijbehorende tekst en afbeelding uit het kinderRozenkransboekje of via de Online Rozenkrans.
   Een voorbeeld van de kinderRozenkrans is te zien in deze video: kinderRozenkrans Elshout of de kinderrozenkrans in Hengelo mei 2013.
  • Laat om de beurt een kind het Weesgegroet beginnen met alleen de woorden “Wees gegroet Maria”, waarna de andere kinderen invallen. Eventueel kan een roos zonder doornen doorgegeven worden aan het volgende kind, of in een vaas bij Maria gezet worden, of opgeplakt op een poster met een grote Rozenkrans erop getekend. Het Weesgegroet is namelijk als een mooie roos voor Maria.
  • leg op tafel een grote Rozenkrans waar de kinderen omheen gaan staan bij het bidden. Bij elk van de 20 kralen van het Weesgegroet liggen kaartjes van de 20 Geheimen met de afbeelding naar beneden. Deze kaartjes zijn te koop als Rozenkrans memory spel of zelf te maken met de afbeeldingen Geheimen. Te beginnen met het eerste Geheim wordt na het Onze Vader de kaart omgedraaid zodat de afbeelding zichtbaar wordt en bidden de kinderen samen drie keer het Weesgegroet.
  • vorm met een kring van kinderen een levende Rozenkrans, met vijf volwassenen op de plek van het Onze Vader. De kinderen van het eerste Geheim mogen het Weesgegroet voorbidden, waarna de andere kinderen invallen vanaf het 2e deel en zo verder. Eventueel zijn de kinderen van eenzelfde Geheim herkenbaar aan eenzelfde kleur T-shirt.Webpagina ter beschikking gesteld door Rkactiviteiten.nl / iMoose.nl / Wim Koopman