Vandaag is donderdag 27 juni  

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
De Wandelmaat
(Wandelmaat)

De Wandelmaat

Website E-mail

Ontmoeting en verwondering,
thuis raken in de kloostersfeer,
gemoedelijk met elkaar oplopen,
soms in stilte,
ziedaar de ingrediënten van kloosterwandelreizen. Ons wandelen ademt de sfeer van een pelgrimswandeling.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 15 t/m donderdag 18 oktober 2018    Evangelie van 2018-10-15
begintijd15:00 uur
eindtijd15:00 uur
 titelKloosterwandeling
beschrijving

De Wandelmaat organiseert regelmatig wandeltochten.

‘Spiritualiteit bij de oudste kloosterorde’

Maandag 15 t/m donderdag 18 oktober 2018

Een kloosterwandeling is een combinatie van wandelen en deelnemen aan het kloosterleven. Daarbij staan we stil bij het gedachtegoed van de kloostergemeenschap. Bij deze wandeling zijn we te gast bij de monniken van de oudste monnikenorde in West-Europa, de Benedictijnen. Deze orde is gesticht rond 550. Het klooster St. Willibrord is in 1948 door de monniken zelf gebouwd en ligt midden in de bossen, niet ver van Kasteel Slangenburg, in het buitengebied van Doetinchem.

De Benedictijnse monniken kennen een strikte dagorde van 06.15 uur tot 21.00 uur. Binnen dit tijdsbestek nemen zij deel aan vijf gebedsdiensten (de ‘getijden’). Deze vinden - net als de maaltijden - op vaste tijdstippen plaats. Onze wandelingen (totaal zo’n 35 tot 45 km, verspreid over vier dagen) stemmen we vanzelfsprekend af op het kloosterritme, zodat ook wij het kloosterleven kunnen ervaren en meebeleven.

We wandelen dagelijks in de bosrijke omgeving van de abdij en maken gebedsdiensten van en met de monniken mee. Henry Vesseur, de abt van het klooster, ontmoeten we op een van deze dagen in de de kapittelzaal. Tijdens een gesprek met hem staan vooral de betekenis van stilte en spiritualiteit in St. Willibrord centraal. Ook wisselen we van gedachten met een oblaat. Oblaten leven buiten het klooster en beloven het leven van Christus na te volgen met de Regel van Benedictus als richtsnoer. De abdij biedt iedereen de mogelijkheid om oblaat te worden. Dat wil zeggen: mannen én vrouwen, van elke christelijke achtergrond, gehuwd of ongehuwd. Hoewel hun leefomstandigheden dus heel verschillend zijn, delen monniken en oblaten hetzelfde doel: ze zoeken God.

In de abdij bestaat de mogelijkheid om in de bijzondere meditatieruimte deel te nemen aan een meditatie. Deze wordt voorafgegaan door een inleiding. Ook bekijken we tijdens ons verblijf  twee dvd’s over het Benedictijnse gedachtegoed en de betekenis daarvan in deze tijd.

info

www.dewandelmaat.nl/kloosterwandelingen/spiritualiteit-bij-de-oudste-kloosterorde-doetinchem-0

organisatieDe Wandelmaat
locatieSint Willibrordsabdij
plaatsDoetinchem (Gelderland)
postcode70
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2019 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl