Vandaag is woensdag 15 juli  

categorie categorie Cursus
cursus
Bisdom Rotterdam
(B Rotterdam)

Bisdom Rotterdam

Website E-mail

Bisdombureau
Koningin Emmaplein 3
3016 AA Rotterdam

tel (010) 281 51 71

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervanaf zaterdag 5 oktober 2019    Evangelie van 2019-10-05
 titelOpleiding r.k. Kerkmuziek op HBO-niveau
beschrijving

Dit cursusseizoen (2019-2020) start eenmalig de opleiding Rooms-katholieke kerkmuziek op HBO-niveau. Het bisdom Rotterdam organiseert deze opleiding en nodigt alle organisten en dirigenten – ook van buiten het bisdom Rotterdam – zonder kerkmuziekdiploma uit, om van deze unieke mogelijkheid gebruik te maken. De musicus kan zijn of haar diploma kerkmuziek in drie jaar tijd behalen. Belangstellenden kunnen zich melden tot 5 september.

“Eenmalig bieden we deze opleiding aan, omdat er op dit moment geen andere HBO-opleiding in Nederland is die zich specifiek richt op kerkmuziek binnen de Rooms-Katholieke Kerk”, zegt Marc Schaap, medewerker kerkmuziek van het bisdom Rotterdam. Met het diploma van de opleiding kan een koordirigent of organist de kerkmuzikale bevoegdheidsverklaring I of II behalen. Zo’n verklaring is nodig voor wie professioneel wil werken als kerkmusicus in de Rooms-Katholieke Kerk.

“Bevoegdheidniveau I is de professionele musicus die minstens één van zijn of haar relevante diploma’s op masterniveau heeft behaald. Bevoegdheidsniveau II is ook een professionele musicus met bachelor diploma’s.”

Welke vooropleiding er nodig is voor de HBO-opleiding Rooms-katholieke kerkmuziek, legt Marc Schaap uit aan de hand van twee categorieën: “De eerste categorie zijn de musici die al in het bezit zijn een conservatoriumdiploma orgel of koordirectie, maar nog niet de kerkelijke vakken hebben gevolgd. De tweede categorie studenten, gaat om mensen die eraan toe zijn om een HBO-opleiding kerkmuziek te volgen, omdat zij bijvoorbeeld al jaren praktijkervaring hebben, in het bezit zijn van bevoegdheidsverklaring niveau III en/of autodidact zijn. Voor hen is de opleiding een zwaardere dobber, omdat zij ook het muziektheoretische gedeelte erbij krijgen, waarvoor conservatoriummusici worden vrijgesteld. Bij de intake bekijken we of de student naar verwachting de opleiding binnen drie of vier jaar kan afronden.”

De opleiding maakt gebruik van zogenaamde ‘blended learning’. Dat is onderwijs op afstand, gecombineerd met contactdagen. Marc Schaap: “Het gaat om vijftien contactdagen per jaar, met daarnaast thuisstudie. We werken met een meester-gezel route, waarbij een student (indien mogelijk) gekoppeld wordt aan een ervaren koordirigent of organist. De student gaat naar deze persoon toe, bijvoorbeeld tijdens een repetitie, om te kijken en leren van hoe hij of zij werkt.”

info

www.bisdomrotterdam.nl

organisatieBisdom Rotterdam
locatie
plaatsonbekend
doelgroep

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl