Vandaag is zaterdag 25 juni
Onbevlekt Hart van Maria
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
De Wandelmaat
(Wandelmaat)

De Wandelmaat

Website E-mail

Ontmoeting en verwondering,
thuis raken in de kloostersfeer,
gemoedelijk met elkaar oplopen,
soms in stilte,
ziedaar de ingrediënten van kloosterwandelreizen. Ons wandelen ademt de sfeer van een pelgrimswandeling.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdinsdag 18 t/m vrijdag 21 oktober    Evangelie van 2022-10-18
 titelCistercienzer monniken in Pey
beschrijving

Waar gaan we naartoe?

Abdij Lilbosch is de enige overgebleven kloosterboerderij in Nederland. Op het eigen terrein is ruimte voor landbouw, voor veeteelt en voor tuinbouw. Zo vind je hier  onder meer een boomgaard, een moestuin en in de stallen en in de weides lopen (en liggen) kloostervarkens en koeien. In het klooster wonen en werken monniken die volgens de regels van Benedictus leven.

Dit klooster is een stille plek. Voor de meesten onder ons zal dat even wennen zijn. Maar het maakt de dagen in het klooster tot een boeiend avontuur. Tussen de getijden (gebedsdiensten) door doen de monniken zwijgzaam hun werk. Wanneer de monnik werkt, wandelen wij. Wij zijn geen monniken of monialen, maar iedereen kan kijken of het lukt om in het klooster misschien wat zwijgzamer te zijn dan anders.

Het klooster ligt net buiten het Limburgse dorp Echt (tussen Roermond en Sittard) temidden van de Limburgse natuur. Moerasgebiedjes, houtwallen en beekoevers liggen op een steenworp afstand. Een prachtige plek om ontspannen stappen te zetten.

Wat gaan we doen?

We lopen tijdens deze kloosterreis elke dag in een ontspannen tempo in de omgeving van de abdij. De afstanden van de wandelingen zijn 4-12 km. Heel bijzonder is het om op dag 2 en/of dag 3 deel te nemen aan de vroege-ochtend-wandeling. Na de metten (het nachtgebed van 4.30 uur) gaan wij op stap. In een stille wereld, met - als het mee zit - de sterren aan de hemel en bijgelicht door de maan. Het is een wandeling van ongeveer een uur. Deelname is uiteraard niet verplicht, maar het is wel een heel bijzondere ervaring.

Tijdens een rondleiding door het klooster leer je de abdij van binnen nader kennen. En op een van de dagen lopen wij naar het dorpje Echt. waar eventueel het kleine Edith Steinmuseum in het klooster van de Karmelietessen bezocht kan worden.

En wat nog meer? Je hebt alle ruimte om aanwezig te zijn bij de vieringen van de broeders, je geniet de maaltijden (deels in stilte) in de refter, met elkaar is er ruimte voor inspanning en ontspanning en tijdens het gesprek met een van de kloosterlingen zijn je vragen en ervaringen welkom.

Bij wie zijn we te gast?
Wij zijn te gast bij de monniken van Abdij Lilbosch. De abdij behoort bij de orde van de cisterciënzers ook wel genoemd de trappisten. Gastvrij biedt de abdij plaats aan diegenen die geïnspireerd willen worden, de rust willen opzoeken en/of zich willen bezinnen. Hiervoor is in de abdij, gescheiden van de leef- en werkruimten van de monniken, een gastenverblijf ingericht. Tijdens deze dagen hebt je daar de beschikking over  een-persoonskamer.

De ruime kamers zijn voorzien van een wastafel, schrijftafel, gemakkelijke stoel, opgemaakt bed, handdoek en washandje. Er zijn twee douches en toiletten op de gang; ook in de hal zijn diverse wc`s. 

Er is een aparte eetruimte voor de gasten. Het ontbijt en de warme middagmaaltijd worden zwijgend genuttigd (wel is er cd-muziek). Trappisten bereiden vleesloze maaltijden (soms wel met vis).

Goed om te weten
Het klooster is per OV redelijk goed bereikbaar. Op het terrein kun je gratis parkeren. In de reisbrief krijg je hiervoor de benodigde informatie. Deze reis start op dinsdag om 11.00 uur. Op vrijdagmiddag nemen wij na de middagmaaltijd, rond 14.00 uur, weer afscheid van elkaar.

info

(06) 37 199 723
info@dewandelmaat.nl
www.dewandelmaat.nl/wandeltochten/438/het-ritme-van-de-cistercienzer-monniken-in-pey

organisatieDe Wandelmaat
locatieAbdij Lilbosch, Pepinusbrug 6
plaatsEcht (Limburg)
postcode61
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl