Vandaag is zaterdag 25 juni
Onbevlekt Hart van Maria
 

categorie categorie Bedevaart
bedevaart
De Wandelmaat
(Wandelmaat)

De Wandelmaat

Website E-mail

Ontmoeting en verwondering,
thuis raken in de kloostersfeer,
gemoedelijk met elkaar oplopen,
soms in stilte,
ziedaar de ingrediënten van kloosterwandelreizen. Ons wandelen ademt de sfeer van een pelgrimswandeling.

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneermaandag 24 t/m donderdag 27 oktober    Evangelie van 2022-10-24
 titelSpiritualiteit bij de oudste kloosterorde
beschrijving

Waar gaan we naartoe?
De benedictijnser abdij St.-Willibrord bevindt zich vlakbij Doetinchem en is gesitueerd aan de rand van het landgoed Slangenburg. Deze regio biedt een prachtig landschap van bossen en weide met grote bomen en omsloten door boswallen. De Benedictijner orde is gesticht rond 550. De St.-Willibrordabdij is in 1948 door de monniken eigenhandig gebouwd van bouwafval uit de WO II.

Wat gaan we doen?
Een kloosterwandeling is een combinatie van wandelen en deelnemen aan het kloosterleven. De Benedictijnse monniken kennen een strikte dagorde van 6.00 uur tot 21.00 uur. Binnen dit tijdsbestek nemen zij deel aan vijf gebedsdiensten (‘de ‘getijden’). Deze vinden – net als de maaltijden – op vaste tijdstippen plaats. Wij mogen meedraaien in deze – strikte – dagorde in het klooster. Elke dag gaan wij wandelen (totaal zo’n 40 km in 4 dagen). Deze combinatie staat garant voor rust, stilte en ontmoeting, maar ook voor een kennismaking met het gedachtengoed van de kloostergemeenschap.

Onze wandelingen stemmen  wij vanzelfsprekend af op het kloosterritme, zodat wij het kloosterleven goed kunnen ervaren en kunnen meebeleven. Henry Vesseur, de abt van de abdij, ontmoeten wij op een van dezer dagen in de kapittelzaal. Tijdens een gesprek met hem staan vooral de betekenis van de stilte en spiritualiteit in de St. Willibrordabdij centraal.

Als het programma het toelaat maken wij ook gebruik van de meditatieruimte van de Abdijhoeve. De meditatie wordt vooraf gegaan door een inleiding.

Bij wie zijn we te gast?
Wij zijn te gast bij de St.-Willibrordabdij in Doetinchem en wij verblijven in het gastenverblijf van het Stiltecentrum Bethlehem, de voormalige boerderij op het erf van de St. Willibrord abdij. Klooster en gastenverblijf liggen op ongeveer 20 minuten lopen van kasteel Slangenburg.

Er is voor iedereen een persoonskamer met douche en toilet. De kamers zijn voorzien van een lakenpakket en handdoeken. Bovendien is er een ruime verblijfsruimte (waar we ook eten), een grote meditatieruimte en een kleine abdijwinkel.

Tijdens ons verblijf zal een gastheer / gastvrouw zorgen voor de maaltijden, koffie en thee. Vanuit Abdijhoeve Betlehem kunnen wij buitenom naar het klooster en de abdijkerk lopen.

Goed om te weten
De abdij is per OV bereikbaar. Op het terrein kun je gratis parkeren. In de reisbrief  krijg je hiervoor de benodigde informatie. De reis start op vrijdag om 15.00 uur. Op zondagmiddagnemen wij na de middagmaaltijd, rond 15.00 uur, weer afscheid van elkaar.

info

(06) 37 199 723
info@dewandelmaat.nl
www.dewandelmaat.nl/wandeltochten/417/spiritualiteit-bij-de-oudste-kloosterorde

organisatieDe Wandelmaat
locatieSt.-Willibrordsabdij, Abdijlaan 1
plaatsDoetinchem (Gelderland)
postcode70
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl