Vandaag is donderdag 29 februari  

categorie categorie Retraite
retraite
Bisdom Groningen-Leeuwarden
(B Groningen)

Bisdom Groningen-Leeuwarden

Website E-mail

Ubbo Emmiussingel 79
9711 BG  Groningen

(050) 40 65 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 17 t/m zondag 19 maart 2023    Evangelie van 2023-03-17
(St. Patricks Day)
begintijd20:00 uur
eindtijd16:00 uur
 titelDiocesane retraite - Dwazen om Christus’ wil
beschrijving

Het mensbeeld van de antieke wereld was de wijze. Salomo, Lao Tse en Confucius, zij allen verheerlijkten de wijze mens. Het christendom onttroonde de wijsheid en prees de heilige narren. Deze ommekeer hield niet lang stand. Toch duikt de christelijke nar met zijn verwijzing naar datgene wat de rede te boven gaat, steeds weer op. De Bijbel blijkt vol humor te zitten. God houdt wel van een geintje. Vanaf de profeten, het carnavaleske poerimfeest, het optreden van Jezus en Paulus, tot en met heilige narren als Symeon van Edessa, Franciscus van Assisi en Jacopone da Todi zien we hoe de wereld door de dwazen steeds wordt omgekeerd.

Geïnspireerd door cynici uit de oudheid, de middeleeuwse hofnar, Erasmus’ lof der zotheid, het carnavalsgebeuren en de commedia dell’arte is de nar eropuit om door middel van grappen en grollen de gezagssluier van het gelaat van de macht te rukken, waardoor de onaangename naaktheid van de macht wordt aangetoond. Waar de werkelijkheid te serieus wordt genomen, heeft deze de spiegelfunctie van de zotheid nodig. Zotheid was een intrinsiek onderdeel van de middeleeuwse, rooms-katholieke tovertuin met haar overdaad aan riten en feesten, aan heiligen, engelen en wonderen. Tussen zotheid en katholicisme als volksreligie bestond, aldus de socioloog Max Weber, een wederzijdse aantrekkingskracht. In dit weekend wordt de feestelijkheid en fantasie van de naïeve ludieke mens belicht, ‘want wie het koninkrijk van God niet als een kind aanvaardt, komt er beslist niet in’ (Lc. 18,17). Het speelse, soms zotte gedrag als belichaming van de hoop.

Details

begeleiding:    Peter Vermaat
datum: vrijdag 17 maart - zondag 19 maart 2023
plaats: Klooster Thuine, Duitsland
tijd: Aankomst vrijdag: 20.00 uur - vertrek zondag: 16.00 uur
opgave: Vóór 27 februari 2023

info

(050) 40 65 888
l.winter@bisdomgl.nl
www.bisdomgl.nl

organisatieBisdom Groningen-Leeuwarden
locatieFranciscanessenklooster, Klosterstrasse 14
plaatsThuine (Duitsland)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl