Vandaag is donderdag 9 februari  

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerzondag 8 januari    Evangelie van 2023-01-08
(Doop van de Heer)
begintijd15:00 uur
 titelLezing - paus Adrianus
beschrijving

Op zondag 8 januari 2023 is de afsluitende lezing van het Adrianusjaar 2022 - 2023. Ad van der Helm zal u dan zelf meenemen naar de actualiteit van Adrianus’ aanpak voor de kerk van onze dagen. Net als in de 16e eeuw staat de katholieke kerk in een omslagperiode. Wat kunnen van het pontificaat van Paus Adrianus VI meenemen voor de situatie van de kerk in onze tijd?

Onze voorzitter, Ad van der Helm, zal spreken vanuit kerkrechtelijk perspectief over aanknopingspunten in het pontificaat van Adrianus voor een vernieuwing van het kerkelijk leiderschap. We hebben in de lezingen van Rik Torfs, Paul van Geest en Michiel Verweij veel gehoord over de hervormingsagenda van Adrianus, zijn relatie tot Erasmus en zijn academische activiteiten in Leuven. Kunnen we elementen hieruit gebruiken als inspiratiebron voor een vernieuwd kerkelijk leiderschap in onze turbulente tijd?

Daarnaast zal de voormalige ambassadeur van Nederland bij de H. Stoel, mevrouw Caroline Weijers spreken over haar herdenking van Adrianus VI in Rome. Bovendien zal zij vertellen over haar ervaringen op deze unieke diplomatieke post voor Nederland. Niet voor iedereen in Nederland was en is de meerwaarde van deze ambassade duidelijk. De ervaringen van mevrouw Weijers kunnen ons duidelijk maken waarin deze gelegen is.

De bijeenkomst zal worden afgesloten met een feestelijke receptie in de zalen van Paushuize. Alwaar we het glas kunnen heffen op het nieuwe jaar en natuurlijk op onze paus Adrianus.

Deze middag is de afsluiting van de lezingenserie Adrianusjaar 2022 - 2023.

Praktisch

  • Plaats: Paushuize, Kromme Nieuwegracht 49, 3512 HE Utrecht

  • Aanvang: 15.00 uur (Zaal open vanaf 14.15 uur)

  • Receptie vanaf 16.30 uur

  • Toegang € 15 (studenten € 12,50) inclusief borrel

info

docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfiYdqAAS7q26ZQLDIwmCNs5q3apR8WVdFddPOPHFr0GwGcsw/viewform

info@pausadrianus500.nl
www.pausadrianus500.nl

locatiePaushuize, Kromme NIeuwegracht 49
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2023 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl