Vandaag is dinsdag 25 juni  

categorie categorie Liturgie
liturgie
wanneerzondag 18 juni 2023    Evangelie van 2023-06-18
(Vaderdag (NL))
begintijd10:00 uur
 titelH.Mis - Martelaren van Alkmaar
beschrijving

Zondagochtend 18 juni 2023 om 10.00 uur is er een regionale pontificale H. Mis met als hoofdcelebrant Mgr. Jan Hendriks in de Sint Laurentiuskerk, Alkmaar-Centrum. We herdenken dan de Martelaren van Alkmaar.

Martelaren van Alkmaar
Op 24 juni 1572 stierven vijf Alkmaarse katholieke geestelijken de marteldood. Ze staan bekend als de martelaren van Alkmaar. Op 20 juni 1572 was een geuzenleger onder leiding van bevelhebber Diederik Sonoy de stad binnengekomen. Alkmaar sloot zich toen aan bij de (protestantse) opstand tegen het gezag van de katholieke Spaanse koning. Diederik Sonoy trad hard op tegen mensen die toch katholiek bleven. Zijn mannen bestormden het klooster van de minderbroeders oftewel franciscanen bij de Paardenmarkt. Ze namen het hoofd van het klooster en vier andere geestelijken met veel geweld gevangen. De broeders weigerden hun katholieke geloof af te zweren. Ze werden naar Enkhuizen gebracht, waar ze op 24 juni werden opgehangen voor het stadhuis. Hun lichamen werden daarna in de modder gegooid. Op deze prent zie je de terechtstelling van de broeders én onderaan hun lichamen in de modder.

info

www.dominicusparochie.nl

locatieSint Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68
plaatsAlkmaar (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl