Vandaag is zaterdag 18 mei  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 5 mei    Evangelie van 2024-05-05
(Bevrijdingsdag)
begintijd10:30 uur
 titelProcessie - Mirakel van Alkmaar
beschrijving

Op 5 mei 2024 wordt -naast de viering van Bevrijdingsdag- ook het Mirakel van Alkmaar gevierd, een gebeurtenis met een diepe historische en spirituele betekenis.

Het Mirakel van Alkmaar is niet alleen een verhaal uit lang vervlogen tijden, maar blijft ook vandaag relevant. Het vertelt over eerlijkheid en berouw, over zonde en verzoening, en het heeft duizenden mensen door de eeuwen heen geïnspireerd en in beweging gebracht.

In 1429, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, staat een jonge Alkmaarder aan het begin van een bijzondere reis. Gedreven door de druk om gokschulden af te lossen, trekt hij als huurling ten strijde, maar zijn pad neemt een onverwachte wending wanneer hij een roeping voelt om priester te worden. Op de feestdag van de Heilige Johannes en Filippus, 1 mei 1429, staat hij voor het eerst voor het altaar, beladen met schuldgevoelens vanwege zijn verleden.

Het hoogtepunt van het Mirakel vindt plaats tijdens de consecratie, wanneer de priester, Volkert genaamd, trillend staat voor de kelk. Zijn geweten knaagt vanwege zijn verzwegen daden als huurling. Als de wijn tijdens de consecratie op zijn mouw spat, wordt de kerk vervuld met paniek. Het stuk stof met de wijnspatten wordt in het tabernakel geplaatst, waar het later een cruciale rol zal spelen.

Het verhaal neemt een bovennatuurlijke wending wanneer jaren later, tijdens een storm op zee, een engel aan een schipper verschijnt met hetzelfde stukje stof. Dit teken leidt tot de ontdekking van het Mirakel en trekt pelgrims vanuit het hele land naar Alkmaar.

De viering van het Mirakel van Alkmaar op 5 mei belooft een bijzondere gebeurtenis te worden, waarin de eeuwenoude tradities en betekenis van het Mirakel worden herdacht. Het programma omvat onder andere een bezinningsbijeenkomst in de Grote of Sint Laurenskerk, gevolgd door een processie door de stad en een Eucharistieviering in de Sint Laurentiuskerk.

Het Mirakel van Alkmaar nodigt ons uit om de waarheid en waarachtigheid te omarmen, en herinnert ons eraan dat Gods liefde altijd aanwezig is, zelfs in onze zwakheid en fouten. Het is een verhaal van veerkracht, vergeving en verbinding, dat vandaag de dag nog steeds inspireert.

Programma

10.30 uur - Korte bezinningsbijeenkomst in de Grote of Sint Laurenskerk
10.45 uur - Start processie
11.15 uur - Eucharistieviering Sint Laurentiuskerk Verdronkenoord, Alkmaar

info

(072) 51 123 96
matthiaslaurentius@dominicusparochie.nl
www.dominicusparochie.nl

locatieSint Laurenskerk, Koorstraat 2
plaatsAlkmaar (Noord-Holland)
postcode18
bisdomHaarlem-Amsterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl