Vandaag is zaterdag 18 januari  

categorie categorie processie
processie
wanneerzaterdag 14 september 2019    Evangelie van 2019-09-14
(Kruisverheffing)
begintijd19:00 uur
 titelBidweg Sterre der Zee in Maastricht - 75 Jaar
beschrijving

2019 is het 75 jaar geleden dat Maastricht werd bevrijd. Het is ook 75 jaar geleden dat er een wekelijkse bidtocht met het beeld van de Sterre der Zee op zaterdagavond door de straten rond de Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek trok. Nu, 75 jaar na dato, trekt deze tocht opnieuw.

In het parochiearchief van de Onze Lieve Vrouwebasiliek, dat berust bij het Rijksarchief, bevindt zich een grote boekband met handtekeningen van parochianen van heel Maastricht, die in oktober 1944, kort na de bevrijding van Maastricht op 14 september 1944, hebben beloofd maandelijks op zaterdag de Bidweg te lopen, uit dankbaarheid voor het feit dat Maastricht in de oorlog gespaard was gebleven, en om te bidden om vrede.

De organisatie van deze Bidweg en het verzamelen van de handtekeningen was het initiatief van vier Maastrichtenaren. Ruim 10.000 Maastrichtenaren uit alle parochies hebben toen hun handtekening geplaatst en hebben zich zodoende ieder persoonlijk verplicht om de Bidweg ook iedere maand te lopen. De initiatiefnemers kregen steun van de dekens van Maastricht en Wyck en van de 56 pastoors, kapelaans en paters die toen actief waren in de zielzorg. Alle verzamelde handtekeningen werden in een grote bundel geplakt. Gezien de oorlogssituatie  in het najaar van 1944 kon er geen contact zijn met vader-bisschop mgr. Lemmens in Roermond. Midden- en Noord-Limburg waren toen nog door de Nazis bezet.

Het pastoraal team van de Onze Lieve Vrouwebasiliek heeft besloten om in het kader van de herdenking van 75 jaar Bevrijding, deze Bidweg te organiseren op zaterdag 14 september, dag van de bevrijding van Maastricht. De Bidweg is opgenomen in het programma van de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht van de herdenkingen van 75 Jaar Bevrijding, en zal naar alle waarschijnlijkheid om 19.00 uur vertrekken vanuit de Onze Lieve Vrouwebasiliek, en dan de eeuwenoude route volgen: Onze-Lieve-Vrouweplein, Cortenstraat, Witmakersstraat, Kapoenstraat, Lenculenstraat, Bouillonstraat, Papenstraat, Bredestraat, Onze Lieve Vrouweplein, en terug naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Het beeld van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee zal gedragen worden door het Dragersgilde, en begeleid door de Broederschap van Onze Lieve Vrouw. En uiteraard kunnen alle Maastrichtenaren en anderen zich erbij aansluiten. Er zal gebeden worden uit dankbaarheid dat Maastricht in de Tweede Wereldoorlog gespaard is gebleven van al te ernstige schade, en om vrede. Gebed voor vrede in de wereld is nog altijd actueel.

info

www.bisdom-roermond.nl

locatieOnze Lieve Vrouwebasiliek, Onze Lieve Vrouweplein 7
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl