Vandaag is woensdag 15 juli  

categorie categorie Bezinning
bezinning
Titus Brandsma instituut
(Titus Brandsma)

Titus Brandsma instituut

Website E-mail

Erasmusplein 1
6525 HT Nijmegen

tel. (024) 361 21 62
fax. (024) 361 21 51

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerdonderdag 26 september 2019    Evangelie van 2019-09-26
begintijd14:30 uur
eindtijd16:30 uur
 titelTitus Brandsma Instituut - Leeskring
beschrijving

Gebeurtenissen kunnen ons pad kruisen. Een seinstoring onderbreekt onze treinreis. Iemand wijst ons op iets wat we (nog) niet hadden gezien. Een kind stelt ons een onverwachte vraag. Al deze gebeurtenissen zijn onderbrekingen die de verwachte loop der dingen tussen haakjes zetten. Dikwijls ervaren we het kruisend verkeer van de onderbrekingen als vervelend en lastig. Het liefst zetten we ons zelf gekozen pad voort.

Verwelkom de onderbreking
Wie de onderbreking echter verwelkomt, zal onverwachte dingen te zien krijgen. Gebeurtenissen die onze verwachtingen onderbreken hebben namelijk veel te zeggen. Door de gebeurtenis bewust open te houden maken we ruimte voor dat wat nog niet gezien of gehoord werd. We geven onszelf en anderen hierdoor de kans om te groeien en de mogelijkheid om de geslotenheid van ons eigen verhaal te openen.

Een alledaagse ervaring
Onderbreking is niet alleen een dagelijkse ervaring. Pedagogen als Max van Manen (Weten wat te doen, wanneer je niet weet wat te doen)en Gert Biesta (Goed onderwijs en de cultuur van het meten) pleiten ervoor om onderbreking de ruimte te geven om kinderen hun unieke inbreng te laten ontdekken en zo te groeien. Onderbrekingen komen zo in het hart van de pedagogiek. Theoloog Lieven Boeve stelt in zijn boek God onderbreekt de geschiedenis. Theologie in tijden van ommekeer vast dat de onderbreking tot het hart van de christelijke visie behoort. Onderbrekingen kunnen ons namelijk in contact brengen met het Mysterie van het Leven.

Geduld lezen met Theo van der Zee
In de Leeskring Onderbreking lezen we onder begeleiding van Theo van der Zee een aantal pedagogische en theologische teksten rond de onderbreking van bovengenoemde auteurs. Door ze geduldig te lezen, openen ze op een voor velen toegankelijke manier de mogelijkheid naar het Mysterie van het Leven.

Voorafgaand aan de Leeskring ontvangt u de desbetreffende teksten.

Aanmelden
Meld u zich nu aan voor deze Leeskring.
Er zijn 12 plaatsen beschikbaar.
De aanmeldingen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst.

Details
Begeleider: Theo van der Zee
Plaats: Titus Brandsma Instituut op de Campus van de Radboud Universiteit: Erasmusgebouw kamer E 12.06
Tijd: Donderdag 12 en 26 september en 10 oktober, telkens van 14.30 tot 16.30 uur
Prijs: € 10 per sessie (contant aan de deur af te rekenen)
Inschrijven: Aanmeldingsformulier
Maximaal aantal inschrijvingen: 12

info

www.titusbrandsmainstituut.nl

organisatieTitus Brandsma instituut
locatieTitus Brandsma Instituut, Campus van de Radboud Universiteit, Erasmusgebouw, kamer E 12.06
plaatsNijmegen (Gelderland)
postcode65
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2020 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl