Vandaag is woensdag 17 augustus  

categorie categorie Conferentie
conferentie
Bisdom Haarlem-Amsterdam
(B Haarlem)

Bisdom Haarlem-Amsterdam

Website

Postbus 1053
2001 BB Haarlem

Leidsevaart 146
2014 HE  Haarlem

tel (023) 5112 600
fax (023) 5112 629

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneerzaterdag 30 november 2019    Evangelie van 2019-11-30
begintijd13:30 uur
eindtijd17:00 uur
 titelStudiemiddag over Kerk en Oorlog
beschrijving

Op 30 november 2019 vindt in Paushuize (Kromme Nieuwegracht 49, Utrecht) een studiedag plaats van het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk in samenwerking met Stichting Katholiek Erfgoed over Katholieke Kerk in de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse jaren.

Hierin zal de aandacht uitgaan naar de botsing tussen kerk en bezetter, mede vanuit verschillen in visie op de waardigheid van de mens. Ook komt het verzet vanuit de Katholieke Kerk in de Tweede Wereldoorlog aan de orde en de invloed van de Tweede Wereldoorlog op de katholieke sociale leer. Speciale aandacht is er voor de leiding van de kerk (kardinaal De Jong en de bisschoppen), het lot van religieuzen en priesters die in het verzet actief waren en de rol van religieuzen bij de resocialisering van politieke delinquenten in de naoorlogse jaren.

Programma

13.30 uur Inloop
14.00 uur Opening
14.15 uur Hoofdlezing Kerk in de Tweede Wereldoorlog

De leiding van de Nederlandse Katholieke Kerk in de Tweede Wereldoorlog met speciale aandacht voor de positie van katholieke joodse religieuzen.

Mgr. dr. P. (Paul) Hamans, docent Kerk-geschiedenis aan Grootseminaries Rolduc en Tiltenberg
15.00 uur Resocialisering politieke delinquenten

Ik was in de gevangenis en gij hebt Mij bezocht’ (Matt. 25: 36). Resocialiserings-initiatieven van de Katholieke Kerk voor politieke delinquenten in het naoorlogse Nederland.

Dr. J.W.J. (Joep) van Gennip, postdoc-onderzoeker aan de Tilburg School of Catholic Theology
15.30 uur De Tweede Wereldoorlog en katholieke sociale leer

Prof. dr. A.H.M. (Fred) van Iersel, bijzonder hoogleraar Tilburg School of Catholic Theology

De rol van de katholieke sociale leer voor het verzet en de impact van de Tweede Wereldoorlog op de naoorlogse ontwikkeling van de katholieke sociale leer.
16.30 uur Paneldiscussie

info

www.cslk.nl

organisatieBisdom Haarlem-Amsterdam
locatiePaushuize, Kromme Nieuwegracht 49
plaatsUtrecht (Utrecht)
postcode35
bisdomUtrecht
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl