Vandaag is donderdag 28 maart
Witte Donderdag
 

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerzaterdag 28 mei 2022    Evangelie van 2022-05-28
begintijd15:00 uur
 titelPeter Vermaat - Titus, held of heilige?
beschrijving

Op zaterdag 28 mei 2022 speelt Peter Vermaat zijn voorstelling: Titus, held of heilige? Een theatrale en poëtische vertelling over het leven van Titus Brandsma.

Het gebeurt niet elke dag, dat een Friese boerenzoon heilig wordt verklaard. Het is de eerste keer na 2000 jaar op 15 mei 2022.

Niet iedereen zal weten wat Titus Brandsma heeft bezield en hoe hij heeft geleefd. In een anderhalf uur durende theatervoorstelling met levensgrote poppen en muziek vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van Titus Brandsma. In 1881 geboren op een boerderij in Ugoklooster (bij Bolsward), werd hij in 1942 te Dachau met een injectie om het leven gebracht. Het is het verhaal van een kwetsbaar mens die overeind bleef te midden van het oorlogsgeweld. De geschiedenis van een praktisch ingestelde mysticus die oog had voor mensen in crisissituaties. De kroniek van een geleerde die journalisten motiveerde niet te buigen voor de naziterreur. Deze houding leidde tot zijn dood, maar is inspirerend tot op de dag van vandaag.

Titus werd in 1881 als Anno Sjoerd geboren. Als elfjarige jongen ging hij naar het kleinseminarie van de franciscanen om zich vervolgens aan te sluiten bij de karmelieten. Daar nam hij de kloosternaam Titus aan. Na zijn priesterwijding in de St. Jan in ‘s-Hertogenbosch studeerde hij in Rome, promoveerde in de wijsbegeerte en werd uiteindelijk hoogleraar in Nijmegen. Toen Nederland werd bezet door de Duitsers, kwam Titus Brandsma met hen in conflict. De directe aanleiding tot zijn arrestatie was zijn actie om de dagbladen te bewegen geen artikelen en advertenties van de N.S.B. op te nemen. Acht weken zat hij in een cel in Scheveningen om na wat omzwervingen uiteindelijk in 1942 te sterven in Dachau. In de voorstelling vertelt Peter Vermaat het levensverhaal van deze religieus bewogen man.
 
Peter Vermaat is dichter-verteller, poppenspeler-theatermaker. In deze voorstelling visualiseert hij zijn verhaal met karakteristieke poppen en objecten.

  • Waar: Kloosterkerk Stadsklooster San Damiano, i.s.m. de Franciscaanse Beweging en Orde Franciscaanse Seculieren
  • Van der Does de Willeboissingel 12, ’s-Hertogenbosch
  • Wanneer: Zaterdag 28 mei 2022 om 15.00 uur.
  • Prijs: € 12,50     
  • Reservering: franciscushuis@minderbroedersfranciscanen.net

info

franciscushuis@minderbroedersfranciscanen.net
petervermaat.nl/voorstellingen/titus

locatieKloosterkerk, Van der Does de Willeboissingel 12
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl