Vandaag is dinsdag 28 juni  

categorie categorie processie
processie
wanneerdonderdag 26 mei    Evangelie van 2022-05-26
(Hemelvaartsdag)
begintijd14:30 uur
 titelHeilig Bloedprocessie Brugge
beschrijving

Elk jaar trekt op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart de Heilig Bloedprocessie door de historische binnenstad van Brugge. De Heilig Bloedprocessie is ontstaan in 1304 als uitdrukking van dankbaarheid en geloof.

Het overheersende thema is de herinnering aan het lijden van Jezus Christus. De Bijbelse verhalen vormen de basis van de processie. Thematisch is de Heilig Bloedprocessie opgesplitst in vier delen. De evocatie begint met het Oude Testament, van de Schepping tot de profeten. Vervolgens komt het Nieuwe Testament aan bod, van de geboorte in Bethlehem tot Pinksteren. Het derde deel verhaalt hoe de relikwie van het Heilig Bloed in Brugge terechtkwam. In het laatste deel begeleiden de leden van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed het schrijn waarin de kostbare relikwie is opgeborgen.

Ruim 1700 deelnemers zingen, musiceren, dansen en acteren. De stijl van de processie herinnert aan de Bourgondische tijd waarin gilden, ambachten, broederschappen en rederijkerskamers instonden voor de vertolking van de taferelen.

De Heilig Bloedprocessie staat op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Datum en tijd
Donderdag 26 mei 2022 - start om 14.30 uur (Dijver).
De doortocht op elk punt van de route duurt ongeveer anderhalf uur.

Parcours
In 2022 bewandelt de Heilig Bloedprocessie het volgende parcours: Dijver - Gruuthusestraat - Guido Gezelleplein - Mariastraat - Simon Stevinplein - Steenstraat - Zuidzandstraat - ’t Zand - Hauwerstraat - Maagdenstraat - Smedenstraat - ’t Zand - Noordzandstraat - Geldmuntstraat - Markt.

info

www.brugge.be/heiligbloedprocessie

locatie
plaatsBrugge (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2022 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl