Vandaag is donderdag 18 april  

categorie categorie Muziek
muziek
wanneervrijdag 18 t/m zondag 27 augustus 2023    Evangelie van 2023-08-18
 titelZomerfestival voor oude muziek
beschrijving

Laus Polyphoniae - Antwerpen

Hoe klonk Antwerpen in de 15de en 16de eeuw? Ons zomerfestival laat u kennismaken met de muziek die toen in kerken, stadspaleizen en straten klonk of die door de Antwerpse drukkers gepubliceerd werd. Concerten, lezingen, kindervoorstellingen, jong talent, cursussen en workshops.

O.a. Zaterdag 19 augustus - 20.00 uur - Cappella Pratensis & I Fedeli
Jacob Obrecht en Jacobus Barbireau

Twee toonaangevende vertegenwoordigers van de Vlaamse polyfonie van de late middeleeuwen en vroege renaissance staan centraal in dit concert: Jacob Obrecht (1457-1505) en Jacobus Barbireau (1455-1491). Beide componisten waren o.a. als  zangmeester verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Antwerpen, later de kathedraal. Obrecht werd door zijn tijdgenoten erkend als vernieuwend, met name op harmonisch gebied, en om zijn inventieve wijze om de cantus firmus te verwerken. In zijn missen en motetten gebruikte hij steeds deze cantus-firmustechniek, waarbij hij rond een bestaande melodie een meerstemmig weefsel creëerde. Zo ook in de Missa Sub tuum praesidium, een Antwerpse creatie, gezongen door de muziekkapel (mannen en jongens) van de Mariabroederschap o.l.v. Obrecht. Ze zongen Mariamissen en motetten voor Hemelvaart tijdens de liturgie en een ommegang in de stad. De mis werd waarschijnlijk gecomponeerd voor keizer Maximiliaan I op wie Obrecht indruk probeerde te maken. Antwerpenaar Jacobus Barbireau daarentegen genoot al hoge waardering van de keizer. Osculetur me, zijn enige overgeleverde, vierstemmige motet, gebaseerd op het Hooglied, contrasteert mooi met de mis van Obrecht.

info

www.amuz.be

locatie
plaatsAntwerpen (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl