Vandaag is zaterdag 18 mei  

categorie categorie Cultuur
cultuur
wanneerdonderdag 12 t/m zondag 22 juni 2025    Evangelie van 2025-06-12
 titelHeiligdomsvaart Maastricht
beschrijving

Het thema van de Maastrichtse Heiligdomsvaart die in 2025 wordt gehouden is: ‘Wees een Bruggenbouwer’. Dat heeft de Vereniging Het Graf van Sint Servaas, die dit religieus-cultureel evenement elke zeven jaar organiseert, onlangs besloten. Ook is de datum bepaald: de Heiligdomsvaart vindt plaats van donderdag 12 tot en met zondag 22 juni 2025.

Het Graf van Sint Servaas is sinds 1937 verantwoordelijk voor dit groots evenement, waarvan de historie al teruggaat tot in de 14e eeuw. Aan de basis lag toen het tonen van de relieken van heiligen die in de Servaaskerk werden bewaard. De belangrijkste waren en zijn die van de heilige Servatius, eerste bisschop van Maastricht en Nederland. Gelovigen uit heel Europa trokken naar Maastricht om ze te zien en te vereren. De duizenden pelgrims verzamelden zich op het Vrijthof en keken naar de dwerggalerij waar de relieken in kostbare reliekhouders werden getoond. Na de plechtigheden was het vervolgens groot feest in de stad.

Nog steeds staat de relieken toning centraal, waarbij naast die uit de Servaasbasiliek, ook die uit de Onze Lieve Vrouwenbasiliek worden betrokken, alsmede de andere stadsdevoties. Sinds 1874 worden de relieken toningen ingebed in een programma van kerkelijke vieringen, en een meer cultureel programma van ommegangen, massaspelen, concerten en tentoonstellingen. Elke editie kent sinds de Tweede Wereldoorlog ook een bijzonder thema, waarmee de organisatoren verdieping en verbreding willen bereiken. Het thema maakt het makkelijker ook anders-gelovigen, of buitenkerkelijken te bereiken.

info

secretariaat@heiligdomsvaartmaastricht.nl
www.heiligdomsvaartmaastricht.nl

locatie
plaatsMaastricht (Limburg)
postcode62
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl