Vandaag is zondag 19 mei
1e Pinksterdag
 

categorie categorie Lezing
lezing
wanneerdinsdag 23 april    Evangelie van 2024-04-23
(Sint Joris)
begintijd19:30 uur
eindtijd21:00 uur
 titelRechtspraktijk van het Ancien Régime
beschrijving

Op dinsdag 23 april 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Kring Historia een lezing met prof. dr. Wouter Druwé (KU Leuven) over kerkelijk en Romeins recht in de middeleeuwse en vroegmoderne rechtspraktijk. De activiteit behoort tot de lezingenreeks over christelijk denken. Ze zal te Leuven plaatsvinden, starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

Thema
In de middeleeuwse en vroegmoderne Nederlanden traden juristen die opgeleid waren in het geleerde Romeins en kerkelijk recht op in een lokale context waarin zij zich moesten aanpassen aan het daar geldende particuliere recht. Tijdens deze lezing zal professor Druwé inzicht geven in hoe geleerd en lokaal recht met elkaar interageerden en concepten en procedures uit het kerkelijk recht konden binnensijpelen in de seculiere rechtspraktijk.

Inschrijving
U kan zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier:

forms.gle/nekvsa3W8Ywta9Kf6

Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans ( jitte.akkermans@ifese.be ).

Spreker
Prof. dr. Wouter Druwé studeerde rechten, kerkelijk recht, godgeleerdheid en godsdienstwetenschappen en samenleving, recht en religie aan de KU Leuven. Hij behaalde een doctoraat in de rechten in 2018 met een proefschrift over “Loans and Credit in Consilia and Decisiones in the Low Countries (c. 1500-1680)”. Sinds 2023 is professor Druwé hoofddocent Romeins recht en rechtsgeschiedenis aan de faculteit rechtsgeleerdheid en criminologische wetenschappen van de KU Leuven. Daarnaast doceert hij pandecten, kerkelijk strafrecht en geschiedenis van het kerkelijk recht. Hij heeft tevens gewerkt als gastprofessor aan Paris 1 - Panthéon-Sorbonne, Paris 2 - Panthéon-Assas en de Academia Belgica te Rome.

info

Jitte Akkermans (algemeen directeur)
jitte.akkermans@ifese.be
forms.gle/nekvsa3W8Ywta9Kf6

locatie
plaatsLeuven (België)
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl