Vandaag is zondag 23 juni  

categorie categorie processie
processie
wanneerzondag 16 juni    Evangelie van 2024-06-16
(Vaderdag (NL))
begintijd10:00 uur
 titelMaria van Jesse Ommegang Delft
beschrijving

De Ommegang is ieder jaar op de eerste zondag na Sint Odulfus. Dit jaar is dat op 16 juni.

We starten om 10.00 uur met een korte gebedsviering in de Hippolytuskapel. Celebrant is onze Gildekapelaan pastoor Broeders die ook zal voorgaan in de afsluitende viering in de Maria van Jessekerk.

Vanaf de Hipolytuskapel is er een stille voettocht via de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk naar de Maria van Jessekerk waar de eucharistieviering om 11.00 uur begint.

Het is een indrukwekkende tocht waaraan, naast parochianen en andere belangstellenden, ook Broederschappen en Gildes uit andere plaatsen deelnemen.

De geschiedenis van onze Ommegang gaat terug naar het jaar 1327. De blinde Machteld uit Den Haag droomt, dat ze naar Delft moet om te bidden bij het beeld van Maria van Jesse in de huidige Oude Kerk. Ze bezoekt daar de mis en tijdens de consecratie wordt ze genezen en kan weer zien: een wonder. De Delftenaren gaan uit dankbaarheid in processie met het beeld rond de kerk. Zij beloven dat elk jaar te herhalen zolang de stad zal bestaan.

Tijdens de reformatie werd de Ommegang gedwongen afgeschaft. Maar in 1929 neemt bouwkunde student Jules Froger het initiatief om de Ommegang opnieuw jaarlijks te houden. Vanaf dat moment is het bestuur van de studentenvereniging Sanctus Virgilius prominent aanwezig en dragen zij tijdens de tocht het vaandel.

De organisatie van de Ommegang wordt sinds 1939 verzorgd door het Delftse Gilde Onze Lieve Vrouw van Jesse. Jesse is de naam van de vader van koning David, stamvader van het geslacht dat Maria, de moeder van Christus voortbracht.

Jaarlijks kiest het Gilde een thema dat aansluit bij de actualiteit. Dit jaar hebben wij gekozen voor ‘Vol van genade’.

Wij nodigen u uit om op 16 juni samen in stilte op weg te gaan. U bent welkom om 10.00 uur in de Hippolytuskapel.

info

www.rkdelft.nl/nieuws/nieuws-varia/ommegang-16-juni

locatieSint-Hippolytuskapel, Oude Delft 118
plaatsDelft (Zuid-Holland)
postcode26
bisdomRotterdam
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl