Vandaag is vrijdag 1 december  

categorie categorie Lezing
lezing
Grootseminarie Rolduc
(Rolduc)

Grootseminarie Rolduc

Website E-mail

Heyendallaan 82
6464 EP Kerkrade

(045) 54 66 888

Alle evenementen
van deze organisatie


wanneervrijdag 6 oktober    Evangelie van 2023-10-06
begintijd19:00 uur
 titelAcademie Rolduc - Paus Adrianus VI
beschrijving

De enige Nederlandse paus in de geschiedenis staat vrijdag 6 oktober centraal tijdens de start van het nieuwe seizoen van de lezingenreeks Academie Rolduc. Kerkhistoricus Mgr. dr. Paul Hamans houdt dan in Abdij Rolduc een lezing over de in Utrecht geboren paus Adrianus VI.

Deze paus leefde tijdens de renaissance, eind 15e en begin 16e eeuw. Deze tijd markeerde een cultuurbreuk, waarin kerk en samenleving uiteengingen, de eenheid van God en wereld brak en mensen zich bewust werden van hun individuele eigenheden en rechten. In het kielzog van deze revolutionaire breuk, scheurde ook de Kerk, die vanwege mistoestanden toe was aan een hervorming. Dit leidde uiteindelijk tot de Reformatie. Paus Adrianus zag de mistoestanden en trad als priester, geleerde, politicus en paus hiertegen op. Hij riep op tot hervorming. Het ontbrak hem niet aan goede wil, maar zijn pontificaat was te kort om zijn goede bedoelingen vrucht te laten dragen.

Andere lezingen in dit seizoen gaan over heiligheid, het fenomeen liegen, de oeroma’s van Jezus, de polarisatie van het publieke debat, waarom ‘nee’ toch vaak ‘ja’ wordt, het leven in een verpleeghuis en het Johannesevangelie.

De bijeenkomst van Academie Rolduc vindt plaats op vrijdag 6 oktober in Abdij Rolduc in Kerkrade. Aanvang 19.00 uur. Entree: vijf euro, ter plekke te voldoen.

info

www.bisdom-roermond.nl/academierolduc

organisatieGrootseminarie Rolduc
locatieGrootseminarie Rolduc, Heyendallaan 82
plaatsKerkrade (Limburg)
postcode64
bisdomRoermond
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2023 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl