Vandaag is donderdag 29 februari  

categorie categorie Bezinning
bezinning
wanneermaandag 4 december 2023    Evangelie van 2023-12-04
begintijd19:30 uur
eindtijd21:15 uur
 titelKathedraalschool - Bezinningsavond
beschrijving

De parochie van de Sint-Janskathedraal te ’s-Hertogenbosch heeft voor geloofsvorming een ‘Kathedraalschool’ opgezet met diverse activiteiten. Zo zijn er Sint-Jansavonden, Bezinningsavonden, Leesavonden, cursussen en Sacramentenvoorbereiding.

Bezinningsavond - Op weg naar Kerstmis - 800 Jaar kerststal
Dit jaar is het 800 jaar geleden dat voor het eerst een (levende) kerststal werd uitgebeeld. Het was de heilige Franciscus van Assisi die in het Italiaanse Greccio in het jaar 1223 deze eerste kerststal oprichtte. Vandaaruit heeft de kerststal zich verbreid over de hele wereld. Ook de Bossche Sint-Jan kent haar kerststal. Een bijzondere traditie die in de jaren ’50 van de vorige eeuw is ontstaan.

Kunsthistoricus en parochiaan Robbie Dell’Aira en plebaan Vincent Blom belichten de kunsthistorische en inhoudelijke (theologische/exegetische) betekenis van de kerststal. Waarom staan er een os en een ezel bij de kribbe? En wat is de betekenis van de Wijzen uit het Oosten en hoeveel waren het er eigenlijk? Zo zijn er vele ‘weetjes’ over de traditie van de kerststal zoals wij die sinds Franciscus van Assisi kennen. We zien dat de traditie van de kerststal wortelt in de geschriften van zowel het oude- als het nieuwe testament. Kerststalcoördinator Jack Kradolfer gaat in op de geschiedenis van de Bossche stal en licht het bouwproces toe.

Twee maandagavonden in de advent zullen Robbie Dell’Aira, Jack Kradolfer en plebaan Vincent Blom ons inleiden in de geschiedenis en de traditie van de kerststal.

  • Maandag 4 december 2023
  • Maandag 11 december 2023
    (met de tweede avond uiteraard een bezoek aan de kerststal)

info

(073) 613 0314
secretariaat@sintjandenbosch.nl
www.kathedraalschool.nl

locatiePlebanie Sint-Janskathedraal, Choorstraat 1
plaatsDen Bosch (Noord-Brabant)
postcode52
bisdomDen Bosch
doelgroep
Google map

Ontbreken de evenementen van uw organisatie? Neem contact op met info@rkactiviteiten.nl om te informeren naar de mogelijkheden!

De redactie houdt zich het recht voor ingezonden aankondigingen van evenementen voor publicatie te weigeren zonder opgaaf van redenen. Aan de publicatie van deze kalender kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de uitvoering wordt de grootst mogelijke zorg besteed maar niets menselijks is ons vreemd. © 2024 rkactiviteiten.nl
Niets van deze uitgave mag opnieuw worden uitgegeven in welke vorm dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever
Ontwerp, implementatie & uitgever: iMoose.nl